Duitse voetballegende maakt Özil met de grond gelijk: “Zou me niet verbazen moest hij na dit WK stoppen”

© EPA-EFE

De Duitse levende legende Lothar Matthäus heeft de impasse bij de regerende wereldkampioen verpersoonlijkt in een column in dagblad Bild. Daarin neemt hij Mesut Özil zwaar op de korrel. “Ik werd er heel kwaad van dat hij de fans negeerde. Hij beseft niet wat de Duitse fans verwachten van een international”, aldus Matthäus.

wic

Mesut Özil, de sterspeler van Arsenal, is felbesproken in Duitsland sinds hij samen met ploegmaat Ilkay Gündogan met Turks president Recep Tayyip Erdogan poseerde voor een foto. Een groot deel van de Duitse fans riep al op het tweetal thuis te laten. Dat Özil vervolgens in de verloren wedstrijd tegen Mexico (0-1) teleurstelde, verleidde recordinternational Matthäus tot enkele krasse uitspraken in Bild.

“Zijn lichaamstaal is negatief”, schreef Matthäus over zijn landgenoot. “Hij haalt geen plezier uit het spel. Ik heb vaak het gevoel dat Özil zich niet op zijn gemak voelt in het truitje van de Duitse nationale ploeg, dat hij zich niet vrij voelt - bijna alsof hij niet wil spelen. Er is geen hart, geen plezier, geen passie. Ik sluit niet uit dat hij na het WK stopt als international.”

Basisplaats niet gerechtvaardigd

Matthäus liet verstaan dat hij niet begreep waarom Duits bondscoach Joachim Löw Mesut Özil de hand boven het hoofd blijft houden. “Özil speelt al twee jaar lang op een niveau dat zijn basisplaats niet rechtvaardigt. Als Duitsland goed is, speelt Özil goed. Maar als Duitsland slecht is, zal hij ook zwak zijn.”

“Ik heb er geen probleem mee dat hij het volkslied niet meezingt. Maar ik werd er heel kwaad van dat hij de fans negeerde, terwijl tien andere Duitse voetballers wel naar het publiek wuifden. Dat maakt voor mij duidelijk dat Özil niet begrijpt waarom er zo’n controverse is rond hem. Hij beseft niet wat Duitsland verwacht van een international. Een toegeving doen zou nu op zijn plaats zijn.”

“Enkel Usain Bolt kan zulke gaten dichtlopen”

Maar Özil is niet de enige sterspeler onder vuur. Onder meer middenvelder ook Sami Khedira zou uit de ploeg kunnen vallen.Khedira kreeg na de nederlaag tegen Mexico veel kritiek over zich heen. Volgens Duitse media zou de 31-jarige middenvelder van Juventus dan ook niet meer in de ploeg staan tegen Zweden en vervangen worden door Ilkay Gündogan. Ook Marco Reus zou in de ploeg komen voor Mesut Özil.

Volgens Khedira zelf zullen spelerswissels niet volstaan om het tij te doen keren. “Twee spelers vervangen door twee andere zal niet alles oplossen. Als we met dezelfde mentaliteit spelen zoals tegen Mexico, zal er niets veranderen”, zei Khedira woensdag tijdens een persmoment. “Maar ik heb geen problemen met de kritiek. De mensen mogen schrijven wat ze willen en hard zijn. Ik kan daarmee leven.”

Hoewel Khedira met de kritiek zou kunnen leven, verdedigde hij toch zijn wedstrijd tegen Mexico. “De ruimte tussen het middenveld en de verdediging was enorm. Je hebt Usain Bolt en nog een andere topsprinter nodig om zulke gaten dicht te lopen. Geen enkele Duitse speler kan dat”, besloot Khedira.

Gerelateerd

Lees ook

Aangeboden door onze partners