Het mirakel is compleet: acht maanden na nekbreuk wint triatleet Ironman Costa Rica

Tim Don is weer helemaal terug na zijn zege in de Ironman van Costa Rica Foto: IRONMAN Europe

Hij is terug. Tim Don, bijgenaamd de Man met de Halo, won dit weekend de 70.3 Ironman van Costa Rica nadat hij acht maanden geleden zijn nek brak tijdens een training met de fiets. Een mirakel zoals er maar zelden één gebeurt in de sportwereld, en wat nog meer is: de weg naar de Ironman van Hawaï, het WK van de triatlon, ligt helemaal open.

“Wauw, wat een gevoel”, schrijft Don op zijn persoonlijke Twitterpagina. Het team rond mij en hun werk is gewoon fantastisch. Bedankt voor alle steun en liefde van de laatste acht maanden.” De Brit won de Ironman van Costa Rica in 3 uur, 49 minuten en 59 seconden. Felicitaties van over de hele wereld kwamen binnen.

“Zo veel triatlons dit weekend, zo veel topprestaties. En toch staat mijn tijdlijn vol accolades en respect voor Tim Don”, zegt Paul Kaye, een omroeper uit de triatlonwereld. “We zijn allemaal geïnspireerd”, schrijft triatlete Linsey Corbin. “Engeland heeft meer WK-doelpunten gemaakt dan ooit tevoren en gewonnen met 6-1, maar Tim Dons prestatie was nog beter”, schrijft ex-triatleet Matt Dixon. “Van de hel naar het paradijs”, zegt Dons collega Massimo Cigana.

Het mirakel is compleet: acht maanden na nekbreuk wint triatleet Ironman Costa Rica
Don met de ‘halo’ tijdens zijn revalidatie: een pure marteling, zo omschreef hij het zelf.

Voor The Don zal deze zege een onnoemelijke emotionele waarde hebben. Hij heeft er immers een ongelooflijk zware revalidatie opzitten nadat hij vorig jaar zijn nek brak. Dat gebeurde twee dagen voor de Ironman van Hawaï, waar Don aan de start had moeten komen als één van de topfavorieten voor winst. In mei had hij immers het wereldrecord op de Ironman in het World Triathlon Corporation-circuit scherper gezet naar 7 uur, 40 minuten en 23 seconden. Een indrukwekkende prestatie, maar de Ironman van Hawaï - ofwel het WK triatlon - stond nog niet op zijn palmares.

Het mirakel is compleet: acht maanden na nekbreuk wint triatleet Ironman Costa Rica

Tijdens een training op de fiets werd The Don aangereden door een auto en liep hij er een hangman’s fracture op. Ofwel een breuk van de tweede nekwervel - de breuk heeft die akelige bijnaam doordat het meestal de fractuur is die het leven kost aan iemand die wordt opgehangen. Weg Ironman Hawaï, en plots had The Don een potentieel levensgevaarlijke breuk opgelopen. De Brit overleefde het ongeval gelukkig en sprak zijn fans meteen toe in een filmpje op sociale media.

“The Man with the Halo”

Na het ongeval kwam natuurlijk de zware revalidatie, die verfilmd werd in de documentaire The Man with the Halo - tegenwoordig ook een bijnaam van Don. Hij koos er immers voor om zich niet te laten opereren en te herstellen door middel van een halo, een externe constructie die de nekwervels moet stabiliseren. Niet de meest gemakkelijke of pijnloze optie: The Don kreeg vier gaten in zijn hoofd geboord om de halo te kunnen dragen en hij kon zijn nek totaal niet meer bewegen. Een pure marteling, of wat een topsporter lijden kan voor zijn vak.

Het herstel verliep goed en op 16 april, zes maanden en vier dagen na zijn zware ongeval, liep Don al de wereldbekende marathon van Boston. Hij verbaasde door die uit te lopen in een tijd van 2 uur, 49 minuten en 42 seconden. Een fenomenale prestatie die nu dus wordt opgevolgd met winst in de Ironman van Costa Rica. Straf. Zien we hem in oktober terug op het hoogste treetje van de Ironman van Hawaï, één jaar na zijn zware ongeluk? Het zou een ongekend sportsprookje zijn.

LEES OOK:Miraculeuze comeback: toptriatleet gaat tot het uiterste met “middeleeuwse” behandeling nadat hij zware crash overleeft

Door svar
    Meest recent