Piet Huysentruyt na het verlies van zijn moeder: “Ik heb ook weleens zin om te zeggen: nee, het gaat niet”

Bron © Dag Allemaal

Foto: Stefaan Beel

Na een bikkelharde carrière aan de culinaire top en het overlijden van zijn moeder likt chef-kok Piet Huysentruyt (55) zijn wonden. En dat gaat met vallen en opstaan, zo vertelt hij aan Dag Allemaal. “Het is vervelend dat je in deze wereld altijd vrolijk moet zijn”, zucht hij.

Eind maart moest Piet Huysentruyt afscheid nemen van zijn moeder, die stierf aan de gevolgen van leverkanker. Haar ziekte hing als een schaduw over de culinaire wereldreis die de chef-kok ondernam met zijn restaurant Likoké.

“Toen mijn broer plots belde dat haar einde nabij was, zat ik in Zuid-Afrika voor de opnamen voor njam!”, herinnert Piet Huysentruyt zich. “Al snel nam ik de beslissing om vervroegd huiswaarts te keren. In het vliegtuig heb ik non-stop gehuild. Zo hard dat er een stewardess kwam vragen wat er scheelde. Als je dan moet vertellen dat je je moeder gaat verliezen...”

Intussen probeert hij de draad weer op te pikken. “Ik heb goede en slechte dagen”, zegt hij aan Dag Allemaal. “Het valt me heel zwaar om in het restaurant te zijn, want iedereen condoleert je. De klanten vragen hoe het met me gaat - en iedereen doet dat met de beste intenties, hé - maar natuurlijk gaat het niet goed. Op zulke momenten is het vervelend dat je in deze wereld altijd vrolijk moet zijn en altijd moet lachen. Ik heb ook weleens zin om te zeggen: nee, het gaat niet.”

Door nadb