Geens geeft lokale politie minder taken rond jeugdinstelling De Grubbe

Bron © BELGA

Foto: Olivier Matthys

Kortenberg -

Justitieminister Koen Geens (CD&V) heeft het politiecollege van de zone Herent-Kortenberg (HerKo) een brief gestuurd met een aantal duidelijke engagementen ter ontlasting van de taken van de lokale politie met betrekking tot het veiligheidsbeleid ten aanzien van de gesloten jeugdinstelling De Grubbe in Everberg. Het Kortenbergse gemeentebestuur en politiezone HerKo reageren positief.

Zo zullen vanaf eind 2019 de uithaling en transporten van minderjarigen uit ‘De Grubbe’ maximaal worden overgenomen door de Dienst Algemene Beveiliging (DAB) en de federale politie en zal de lokale politie nog alleen in uitzonderlijke gevallen worden ingeschakeld. De commissaris-generaal van de federale politie krijgt de opdracht om een formeel protocol op te stellen voor De Grubbe.

Burgemeester van Kortenberg Chris Taes (CD&V), tevens voorzitter van het politiecollege van HerKo, die in het verleden vaak aan de klaagmuur stond over de zware werklast die de jeugdinstelling meebracht voor de lokale polite, reageert samen met korpschef Walter Endels, positief ‘op dit initiatief om tot een structurele oplossing te komen’. “Het is de eerste maal in 16 jaar tijd dat we een dergelijk concreet en getimed perspectief krijgen”, aldus Taes en Endels.

AANGERADEN
Meest recent