Journalistenvereniging niet happig op “verplichte” vermelding hulplijn 1712

© ss

“Als journalisten horen wij niet graag het woord ‘verplichting’, als het over berichtgeving gaat, dus zijn we niet happig om ‘verplicht’ te worden naar de hulplijn 1712 te verwijzen”, zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten). “Anders is het als het gaat om een vraag of een aanbeveling die geformuleerd wordt naar de media toe. Dan kunnen zij beslissen, of ze daaraan tegemoet komen of niet. Dat is het geval met de verwijzing naar de Zelfmoordlijn en daar werkt dat goed.”

De hulplijn 1712 is er voor kind, jongere, volwassene en oudere die met fysiek, psychisch of seksueel geweld wordt geconfronteerd. Vlaamse parlementsleden van de meerderheid vinden dat de Vlaamse overheid moet nadenken over een verplichte vermelding van hulplijn 1712 bij berichtgeving rond bijvoorbeeld misbruik of geweld tegenover jongeren. Dat is een van de conclusies van de commissie Grensoverschrijdend Gedrag in het Vlaams parlement, die vorig jaar werd opgericht na een reeks gevallen van misbruik in voornamelijk sportclubs.

“Als het zou gaan om een vraag van de overheid, of een aanbeveling, dan zou ik er niets op tegen hebben”, zegt Pol Deltour. “Dan kan elk medium en kan elke redactie beslissen, of ze hierin meegaat of niet, maar een verplichting vind ik een brug te ver. “

Er is wel het precedent van de Zelfmoordlijn. Daarbij wordt nu al de richtlijn toegepast dat het nummer 1813 wordt meegegeven bij berichtgeving of fictie over zelfdoding. “Daar is het inderdaad geen probleem, “ zegt Deltour. “Zowat iedereen houdt zich aan de regel om te verwijzen naar de Zelfmoordlijn bij berichtgeving over zelfdoding(en), maar het gaat hierbij om iets wat op vrijwillige basis gebeurt, niet om een verplichting.”

LEES OOK

Nu in het nieuws