Spoorbond OVS dient aanzegging in voor 48 urenstaking van 10 tot 12 juli

© IMAGEGLOBE

De Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel (OVS) heeft een aanzegging ingediend voor een 48 urenstaking bij het spoor van 10 juli om 03.00 uur tot 12 juli om 03.00 uur. Dat meldt de spoorbond donderdagavond. De reden voor de staking is onenigheid over de voorstellen voor een herwaardering van de treinbestuurders. Op dinsdag 3 juli is nog een verzoeningsvergadering gepland.

lbo

De OVS had eerder ook al eens een staking rond deze periode aangekondigd, maar die aanzegging werd toen om procedurele redenen door HR Rail geweigerd. Dat was eveneens het geval voor de andere kleinere bond Metisp-Protect. De stakingsplannen van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) werden door de vakbond zelf geschrapt.

Nationaal secretaris Pascal Dumont bevestigde de stakingsaanzegging aan Belga. “We hebben slechts één verzoek, dat het akkoord tussen de directie en de twee erkende bonden over de herwaardering van de treinbestuurders van de agenda van de Nationale Paritaire Commissie (NPC) van 11 juli aanstaande wordt gehaald. We eisen dat opdat we ons terug allen rond de tafel kunnen zetten.”

“We hebben onze leden geconsulteerd en 100 procent van hen is tegen het akkoord”, vervolgt hij. Volgens de OVS zal deze herwaardering in de realiteit voor het merendeel van de treinbestuurders neerkomen op een verlies aan inkomsten. “Men raakt niet aan de lonen maar de berekeningswijze voor de premies wordt herzien. De diensturen en de uurroosters zullen meer gaan meetellen, terwijl de expertise, zoals kennis van het materiaal of van de verschillende lijnen, wordt geschrapt. We hebben verschillende simulaties gedaan en we komen steeds uit bij een verlies aan inkomsten.”

De 48 urenstaking bij het spoor die donderdagavond van start gaat is een initiatief van ACOD Spoor en komt er om een andere reden. De socialistische spoorbond protesteert hiermee tegen het feit dat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

LEES OOK

Nu in het nieuws