Salah Abdeslam doorbreekt stilzwijgen en spreekt aanslagen Parijs goed

Maandenlang heeft hij gezwegen, maar Salah Abdeslam heeft donderdag toch tegen een Franse onderzoeksrechter gepraat over de aanslagen in Parijs. Hij sprak het bloedbad, waar hij aan deelgenomen heeft maar zijn bomgordel niet liet ontploffen, goed. Dat meldt RTL France.

De laatste overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 heeft maandenlang geweigerd om mee te werken aan het onderzoek naar de feiten. Een getuigenis van hem zou de speurders veel informatie kunnen bezorgen over hoe de aanslagen voorbereid zijn en welke eventuele andere plannen er nog waren, maar steeds stelden ze vragen zonder de minste reactie te krijgen.

Tirade

Daar is donderdag verandering in gekomen. Abdeslam verscheen voor de onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorisme, en bevestigde eerst en vooral dat hij geen advocaat wenst, maar “vertrouwen heeft in Allah”, en startte daarna een tirade waarin hij de aanslagen rechtvaardigt. Hij haalde onder meer uit naar president Emmanuel Macron, “van wie de dorst voor macht en roem ertoe aanzetten om het bloed van moslims te doen vloeien”. “Het zal niet meer veilig zijn op ons grondgebied zolang dat blijft duren”, zei hij.

“We vallen jullie niet aan omdat jullie varkensvlees eten, wijn drinken of muziek beluisteren”, zei hij nog. “De moslims verdedigen zich alleen tegen wie hen aanvalt. Zet uw woede opzij en denk eens goed na, jullie ondergaan dit lijden door de vergissingen van jullie leiders.”

Na die tirade zou Abdeslam opnieuw gezwegen hebben, waarna de onderzoeksrechter hem twintig pagina’s vol vragen voorgelezen heeft. Niet één keer heeft hij daarop geantwoord.

130 doden

Bij de aanslagen van Parijs op 13 november kwamen 130 slachtoffers en 7 terroristen om het leven. Abdeslam is de enige overlevende van de jihadistische commando’s. Hij liet zijn bomgordel niet ontploffen, vluchtte en werd in maart 2016 opgepakt in zijn thuisgemeente Molenbeek.

In maart van dit jaar had hij ook al eens gesproken, maar toen zei hij niets over de aanslagen. Hij verduidelijkte toen gewoon wat de rol van Ali Oulkadi was bij de aanslagen in Parijs. Volgens de terreurverdachte had Oulkadi er niets mee te maken en deed hij alleen dienst als chauffeur van Abdeslam.

Salah Abdeslam doorbreekt stilzwijgen en spreekt aanslagen Parijs goed
Foto: Nieuwsblad
Door Guy Stevens
AANGERADEN