Alex Agnew stopt met zingen en focust zich weer op comedy

Na nog enkele zomerfestivals en een afscheidsconcert in de AB zet Alex Agnew een punt achter zijn metalband. Foto: Jef Matthee

“Quit while you’re ahead.” Diablo Blvd., de metalgroep rond stand-upcomedian Alex Agnew (45), houdt ermee op. De band kwam gisteren zelf plots met het nieuws naar buiten en kondigde tegelijk een afscheidsconcert aan in de AB. “We zitten nu op ons hoogtepunt”, zegt Agnew. “Maar een mooi einde is even belangrijk als een mooi begin.”

Geen ziel op de weide van Graspop die vorig weekend durfde te denken dat hij naar één van de laatste shows van Diablo Blvd. stond te kijken. Maar het zal bij vier passages in Dessel blijven: Alex Agnew en de zijnen houden het voor bekeken. Nog enkele festivals en een afscheidsconcert in de Ancienne Belgique op 10 december, en de stekker gaat uit de Antwerpse metalband.

“Dat ligt al even vast, maar Graspop was niet het juiste moment om het te vertellen”, zegt Agnew. “We voelden al een tijdje dat ons verhaal verteld is. De laatste plaat kostte bloed, zweet en tranen, en voor de opnames kenden we ook al een zware periode toen onze gitarist opstapte. Dan moet je eerlijk zijn met jezelf en je fans. Ik mag er niet aan denken dat ­Diablo Blvd. een flauw afkooksel van zichzelf wordt. We luisteren naar ons buikgevoel en stoppen er liever nu mee. Quit while you’re ahead.”

Stempel gedrukt

Op dertien jaar tijd werkte ­Diablo Blvd. een sterk palmares bijeen. Vier studioalbums, waarvan de laatste Zero Hour tot in het buitenland goede ­kritieken kreeg. Een platendeal bij Nuclear Blast, het wereld­beroemde metallabel dat ook Slayer, Machine Head en ­Sepultura in huis heeft. En ­volgende week een stek op de affiche van het Duitse Wacken Open Air, het grootste metalfestival ter wereld.

“We zitten op ons hoogtepunt, dat klopt”, zegt Agnew. “Als je om 12 uur ’s middags het hoofdpodium van Graspop op moet en de weide staat al vol, dan beteken je iets. Een gek gevoel, want we begonnen onze groep voor de lol. Maar de laatste jaren hebben we onze stempel kunnen drukken op de Belgische muziek, en hopelijk ook de weg geplaveid voor jongere bands. Maar op Graspop voelde ik: dit is het, en hier moet het blijven. We zijn niet meer van de jongsten, de meesten van ons zijn veertigplussers met kinderen. Dan verschuiven je prioriteiten. Fulltime op tournee, hebben we daar wel nog zin in? Als we nu stoppen, doen we dat met onze best onthaalde plaat. Dat doet pijn, ja. Maar dan voel je dat het zinvol is. Dat het nog leeft.”

Na festivalshows op de Lokerse Feesten, Alcatraz en Pukkelpop volgt nog één laatste optreden in de AB. “Afsluiten in de mooiste zaal van het land, wat wil je meer? Dat geeft ons een adrenalineshot voor die laatste concerten. En voilà, plots hebben we er wél weer zin in. (lacht) Neen, serieus, de AB wordt het einde. Go out with a bang. Ik sluit niet uit dat ik iets anders met muziek ga doen, maar voorlopig focus ik me weer op comedy en mijn eigen podcast. De rest van de band blijf ik zien, we gaan zeker niet in ruzie uiteen. Maar in plaats van samen in een tourbus te kruipen, zullen we nu met de kinderen in een stationwagen op reis gaan. We zijn oud aan het worden, man.” (lacht)

Door dvg
VOOR ABONNEES