Wereldbank maakt 50 miljoen dollar vrij voor Rohingya in Bangladesh

© AP

De Wereldbank heeft donderdag een subsidie van 50 miljoen dollar (43 miljoen euro) toegekend aan een project om de levensomstandigheden van de Rohingya in opvangkampen in Bangladesh te verbeteren. Volgens het in Washington gebaseerde instituut voor ontwikkelingssamenwerking gaat het om de eerste schijf “in een reeks die zou kunnen oplopen tot in totaal 480 miljoen dollar”.

“Wij zijn diep geraakt door het leed van de Rohingya en we zijn bereid om hen te helpen tot ze in alle veiligheid en op een vrijwillige en waardige manier terug kunnen keren naar hun land”, zegt de voorzitter van de Wereldbank, Jim Yong Kim.

Concreet zal het geld onder meer worden gebruikt om voor drinkbaar water, medische voorzieningen, onderwijs en sanitair te zorgen voor de Rohingya in Bengalese vluchtelingenkampen. De nadruk ligt op zorg voor “pasgeborenen, kinderen en adolescenten”.

De Rohingya, een moslimminderheid, zijn in Myanmar het slachtoffer van geweld door het regeringsleger. Volgens de Verenigde Naties vluchtten tussen augustus en december 2017 meer dan 700.000 Rohingya wegens de “etnische zuivering” uit de westelijke Myanmarese deelstaat Rakhine naar buurland Bangladesh.

Aangeboden door onze partners