Mathieu van der Poel wil stunten op geboortegrond van papa Adrie: terug van hoogtestage voor wegtitel

Yves Lampaert heeft zijn nationale driekleur vorige week al veroverd, maar de meeste nationale kampioenschappen worden dit weekend betwist. In Nederland is het vooral uitkijken naar Mathieu van der Poel. “Ik start er om te winnen. Anders was ik langer op stage ­gebleven.”

Mathieu van der Poel is net terug van een hoogtestage in het Italiaanse ­Livigno om het tweede deel van zijn mountainbikeseizoen voor te bereiden. Volgend weekend is er de ­wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole. Een week later is de cross in Vallnord, Andorra. Maar zondag start het 23-jarige multitalent met ambitie op het nationale kampioenschap over de Brabantse Wal, waar na een aanloop vijftien ronden worden betwist rond Hoogerheide, de geboortegrond van zijn vader Adrie. “Mijn vader woonde op een kilometer van de aankomst, daarom wou ik per se rijden. Er zullen ook veel bekenden langs de weg staan, dat zorgt voor een extra motivatie.”

Baat bij open wedstrijd

De finish ligt op de Scheldeweg, daar waar Van der Poel eerder dit jaar ook al de wereldbekermanche veldrijden op zak stak. Nu zal hij daar moeten afrekenen met topfavorieten Dylan ­Groenewegen (Lotto.NL-Jumbo) en Fabio ­Jakobsen (Quick Step). Maar dat ook Van der Poel kan spurten, bewees hij in de Ronde van Limburg waar hij Nacer Bouhanni klopte. “Ik wil er een harde strijd van maken. Heel wat ploegen zijn met aardig wat manschappen en zullen dus proberen om de wedstrijd gesloten te houden. Maar daar wil ik misschien wel een stokje voor steken. Ik wil koersen en nog eens koersen en dan proberen om er in de finale nog een knap resultaat uit te halen. Ik denk dat ik ook niet de enige ben die baat heeft bij een zware, open wedstrijd.”

Door Werner Bourlez