Mesut Özil zet criticasters subtiel op hun plaats wanneer hij terugblikt op WK: “Dit doet erg veel pijn”

© AFP

Middenvelder Mesut Özil van de Mannschaft heeft zaterdag, na drie dagen van stilte, gereageerd op de historische uitschakeling van het Duitse nationale elftal op het WK in Rusland. Op zijn Twitteraccount meldt de Duitse speler met Turkse roots dat die uitschakeling “erg veel pijn doet” en dat hij tijd nodig heeft om zijn ontgoocheling te boven te komen. Hij voegde er ook subtiel #SayNoToRacism aan toe: Özil ligt in de heimat onder vuur wegens ondermaatse prestaties in de groepsfase, waarin Duitsland op de vierde en laatste plaats eindigde.

“Wij waren gewoon niet goed genoeg”, aldus de 29-jarige speler van Arsenal. Aan zijn tweet, in het Engels, koppelde hij de hashtag #SayNoToRacism (“Zeg nee tegen racisme”). Voorafgaand en gedurende het WK heeft de in het Ruhrgebied geboren Özil op sociale en ‘gewone’ media er, op enkele foto’s en tweets na, het zwijgen toe gehouden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Özil was, na een bleek seizoen bij de Gunners, het grootste mikpunt van kritiek tijdens het korte WK-optreden van Duitsland, niet alleen wegens zijn wanprestaties, ook omdat hij zich voor het WK had laten uitnodigen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat kwam hem, samen met zijn ploegmaat Ilkay Gündogan - eveneens een Duitser met Turkse roots - op racistische verwijten te staan. Gündogan reageerde op die kritiek, Özil hield er het zwijgen toe. De hele kwestie werd gelinkt aan het immigratiedebat dat de politieke wereld bij onze oosterburen aan het wankelen heeft gebracht.

De twee spelers werden door sommige eigen supporters uitgefloten. Volgens de keeperstrainer van de Mannschaft, Andreas Köpke, is Özil bij het verlaten van het stadion na de nederlaag woensdag tegen Zuid-Korea (0-2) door een supporter uitgescholden. Een en ander noopte bondskanselier Angela Merkel ertoe de eigen fans tot de orde te roepen.

Gerelateerd

Lees ook

Aangeboden door onze partners