Aldi en Lidl stoppen in Nederland met verkoop energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar. In België verandert er niets

Bron © Nu.nl, eigen berichtgeving

Foto: Avalon.red

Kinderen onder de 14 jaar kunnen binnenkort geen energiedrankjes meer krijgen bij de Aldi en Lidl in Nederland. Aldi kondigde de maatregel als eerste supermarktketen bij onze noorderburen aan. Lidl volgde daarop het voorbeeld. In België verander er voorlopig niks.

De Nederlandse tak van Aldi kondigde dinsdagochtend aan dat het per 1 oktober stopt met de verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de 14 jaar. Bij twijfel mogen kassamedewerkers jeugdige klanten om een identiteitsbewijs vragen, net zoals dat bij de aankoop van alcohol gebeurt. Dat meldt Nu.nl.

De Nederlandse tak van Aldi kwam tot het besluit door “de bezorgdheid in de samenleving over de consumptie van energydrinks door kinderen”. Energiedrankjes zitten vol suikers, cafeïne en taurine. Dat kan (vooral) bij jongeren leiden tot hartritmestoornissen en rusteloosheid. Bij zeer grote consumptie is er zelfs risico op diabetes.

Bovendien zijn de drankjes geen dorstlesser, ze drogen het lichaam zelfs uit, stelt het Nederlandse Voedingscentrum.

Lidl volgt voorbeeld

Lidl-Nederland maakte dinsdagmiddag bekend het voorbeeld van de concurrent te volgen. De verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 14 jaar wordt daar zelfs al per 1 september gestopt. “Het Voedingscentrum berichtte al dat de consumptie van energiedranken op die leeftijd schadelijk is. Nu ook de Aldi hiermee stopt, vonden wij het een goed moment om ook een leeftijdsgrens in te stellen”, klinkt het.

“We hebben ook gekeken naar Engeland, dat eerder ook al een leeftijdsgrens instelde. Wij vinden het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen bij thema’s die spelen.”

Geen leeftijdsgrens in België

“In België verandert er voorlopig niets aan de verkoop van energiedranken in onze Aldi-winkels”, laat Dorothy Philips aan onze redactie weten. “Wij volgen hiervoor de regelgeving en markttrends in België.”

Op de energiedranken die Aldi-België aanbiedt, wordt op elk blik wel heel duidelijk vermeld dat de drank taurine en een hoog cafeïnegehalte bevat en dat het niet aanbevolen is voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Ook bij de Lidl-winkels in ons land komt de leeftijdsgrens er voorlopig niet, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt. Dat heeft onder meer te maken met de Belgische wetgeving, klinkt het. “Onze wetgeving is daar nog niet op aangepast. Je mag niet aan iemand onder de 18 jaar vragen om zijn identiteitsbewijs te tonen.”

Door rrln
VOOR ABONNEES