Hij is nog steeds kwaad, maar prins Laurent komt toch naar de nationale feestdag

Prins Laurent tekent present op het nationaal defilé Foto: BELGA

Hij is nog steeds kwaad op de ­politici die hem naar zijn gevoel te veel viseren. En op 21 juli gaat hij ook de confrontatie met zijn tegenstanders aan. Prins Laurent heeft zich namelijk aangemeld voor de nationale feestdag. Naast hem treedt prinses Astrid weer in de schijnwerpers na lange afwezigheid wegens stress.

De koninklijke familie gaat op quasi volle sterkte naar het militair en burgerlijk defilé op de nationale feestdag in Brussel. Koning Filip en koningin Mathilde krijgen het gezelschap van prinses ­Astrid en haar echtgenoot Lorenz, en ook van prins Laurent en zijn vrouw Claire.

Achter de naam van Laurent (54) stond dit keer een vraagteken. De jongere broer van de koning heeft twee weken geleden nog hard uitgehaald naar politici, door de “aanvallen” op hem te vergelijken met de ­jodenvervolging. Eerder dit jaar verlaagde het parlement zijn dotatie ook met 46.000 euro. Op de nationale feestdag wordt hij uitgerekend met de belangrijkste politici van het land geconfronteerd.

Ook Astrid (56) komt met haar echtgenoot Lorenz. De prinses heeft vier maanden verplichte rust gehad, omdat ze kampte met ernstige slaapstoornissen en te veel stress. Vorige week maakte ze haar comeback tijdens een handelsmissie naar Argentinië en Uruguay. Volgens delegatieleden oogde ze nog vermoeid.

Hij is nog steeds kwaad, maar prins Laurent komt toch naar de nationale feestdag
Koning Albert (84) en koningin ­Paola (80) zijn straks de enige afwezigen Foto: Photo News

Albert en Paola aan Comomeer

Koning Albert (84) en koningin ­Paola (80) zijn de enige afwezigen. Sinds de troonswisseling hebben ze geen enkele nationale feestdag meer bijgewoond. Officieel omdat ze het nieuwe koningspaar “niet voor de voeten willen lopen”. Maar het is een publiek geheim dat vooral de vertroebelde relatie met hun zoon hen weghoudt uit Brussel.

Albert en Paola zijn momenteel op vakantie aan het Comomeer in Italië. Ze bezochten de voorbije dagen onder meer Villa Carlotta aan de westeroever, waar ze de openingsdag van een cultureel festival bijwoonden. Het gepensioneerde koppel gaat zowat elke zomer op reis naar Italië, Paola’s moederland.

Op foto’s in de Italiaanse pers is te zien dat het alweer beter gaat met Albert II, die eind april een hartoperatie heeft ondergaan. Na de revalidatie van de voorbije maanden, thuis in kasteel Belvédère in Laken, kan hij weer reizen. De oud-koning bestuurt zelf de wagen waarmee hij Como verkent, en hij heeft geen wandelstok nodig.

Door Wim Dehandschutter
AANGERADEN