Bevestigd: er komt een nieuwe spoorstaking van 10 tot 12 juli

Bron © BELGA

Foto: BDW

De Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel (OVS) heeft de stakingsaanzegging voor volgende week (vanaf 10 juli om 3 uur tot en met 12 juli 3 uur) bevestigd. De reden voor de staking is onenigheid over de voorstellen voor een herwaardering van de treinbestuurders. Een verzoeningspoging dinsdag heeft geen akkoord opgeleverd, bevestigt ook HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.

De OVS had eerder ook al eens een staking rond deze periode aangekondigd, maar die aanzegging werd toen om procedurele redenen door HR Rail geweigerd. Dat was eveneens het geval voor de andere kleinere bond Metisp-Protect. De stakingsplannen van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) werden door de vakbond zelf geschrapt.

“We hebben slechts één verzoek, dat het akkoord tussen de directie en de twee erkende bonden over de herwaardering van de treinbestuurders van de agenda van de Nationale Paritaire Commissie (NPC) van 11 juli aanstaande wordt gehaald. We eisen dat opdat we ons terug allen rond de tafel kunnen zetten”, verklaarde Nationaal secretaris Pascal Dumont eerder al.

Verlies aan inkomsten

Volgens de OVS zal de herwaardering in de realiteit voor het merendeel van de treinbestuurders neerkomen op een verlies aan inkomsten. “Men raakt niet aan de lonen maar de berekeningswijze voor de premies wordt herzien. De diensturen en de uurroosters zullen meer gaan meetellen, terwijl de expertise, zoals kennis van het materiaal of van de verschillende lijnen, wordt geschrapt. We hebben verschillende simulaties gedaan en we komen steeds uit bij een verlies aan inkomsten.”

Stakingsaanzegging van 12 tot 14 juli geweigerd

De stakingsaanzegging van de andere spoorbond ASTB werd wel geweigerd, aldus HR Rail. Die aanzegging liep van 12 juli om 3 uur tot 14 juli om 3 uur. Voor de reiziger zou de hinder dus beperkt blijven tot maximaal twee dagen. Bij elke actie wordt nu ook de minimale dienstverlening opgestart.

AANGERADEN