Richie Porte wil eindelijk ook wel eens die Tour winnen: “Froome? Die moet toch nog uitgeput zijn”

Foto: AFP

Richie Porte is de komende drie weken één van de uitdagers van Chris Froome. De Australische kopman van BMC, vorig jaar uitgevallen na een verschrikkelijke val, wil dit jaar minstens op het podium. Als aperitief won hij de Ronde van Zwitserland.

“En als ik ooit de Tour wil winnen, dan mag ik niet te lang meer wachten”, weet de intussen 33-jarige Porte, net vader geworden van een zoontje Luca. “Ik heb er alle hoop op dat het deze keer wel zal lukken: ik begon rustig aan het seizoen, de Ronde van Zwitserland was een eerste echte test. Die heb ik gewonnen. Dat zorgt voor vertrouwen.”

Het tactisch plan is duidelijk: geen tijd verliezen in de eerste, vlakke Tourweek. Daarna is het aan Porte om de kaarten te schudden. “Ik heb een sterk team dat mij doorheen de vlakke etappes kan loodsen en ook in de ploegentijdrit gaan we er staan. Met Stefan Küng heb ik misschien wel de beste tijdrijder van het moment aan mijn zijde. En ik heb ook een paar ploegmaats die aardig over de kasseien kunnen rijden. (Monkelt) Greg moet dat zeker kunnen. Ja, die etappe schrikt me af, het is mijn ding niet.”

Froome: hersteld of niet?

Over favorieten wil Porte het niet te veel hebben. Fuglsang heeft indruk gemaakt in de Ronde van Zwitserland, Movistar met zijn drie kopmannen vond hij dan weer dom rijden in diezelfde Ronde van Zwitserland. En Geraint Thomas leek wel héél sterk in de Dauphiné Libéré. Toch gaat de aandacht automatisch weer naar Chris Froome. “Die moet toch nog uitgeput zijn na de Giro”, houdt Porte de hoop levendig. “Ik was er in 2011 bij toen Contador probeerde de dubbel te realiseren. Hij werd vijfde, wat niet slecht was, maar hij rekende zeker op meer. Maar als iemand de dubbel kan realiseren, dan is het Chris wel. Ik heb jarenlang voor Team Sky gekoerst, aan de zijde van Froome. Als één ploeg weet hoe ze zo’n project moeten aanpakken, dan is het Sky. Je mag ook niet vergeten dat Froome intussen vier grote rondes op rij heeft gewonnen. Hij weet wat hij moet doen om nu goed te zijn. Maar we gaan het hem moeilijk maken. Nibali, Quintana… Tactisch zal er aanvallend worden gekoerst.”

Of Porte een mening had over de vrijspraak van Chris Froome. “Dat zijn zaken die zich boven ons hoofd afspelen”, aldus de Australiër. “Ik stel alleen maar vast dat de wielersport er weer in is geslaagd zijn vuile was buiten te hangen terwijl dat helemaal niet had gehoeven. Chris is vrijgesproken, daar geloof ik ook in. Nu zou ik wel graag willen weten wie voor het lek heeft gezorgd. Dat is nu de belangrijkste vraag.”

Door Guy Van Den Langenbergh in La-Roche-sur-Yon
AANGERADEN