Onvindbare vis “grote modderkruiper” duikt op in Kuringen

Bron © BELGA

Foto: BELGAONTHESPOT

Hasselt -

Bij het ruimen van een gracht nabij de Abdij van Herkenrode in Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, heeft een aannemer enkele grote modderkruipers opgebaggerd. De enigmatische vissen zijn al jaren, op enkele sporadische keren na, niet meer waargenomen, in die mate zelfs dat ze in de Europese Habitatrichtlijn zijn opgenomen als bedreigde soort. Dat meldt het het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

“Het is een soort die in de modder kruipt en die met klassieke visserijtechnieken moeilijk te vangen is”, zegt Claude Belpaire van het INBO, die de vangst als zéér groot nieuws omschrijft voor de natuurliefhebbers. “Omdat de soort zo zelden wordt gezien, is er ook weinig informatie over. We weten eigenlijk niet hoeveel exemplaren er waar nog zitten.”

De grote modderkruiper is ook bekend onder de naam “weeraal”: de vissen hebben iets weg van palingen, en vroeger werden hen ook “weervoorspellende” kwaliteiten toegeschreven omdat ze pas actief werden als er onweer in de lucht hing.

De dieren in Kuringen werden opgebaggerd met het slijk bij het ruimen van een gracht nabij de Abdij van Herkenrode, een voormalig Cisterciënzerinnenklooster dat gelegen is op de zuidelijke Demeroever. De alerte aannemer maakte gewag van “palingen met strepen”.

AANGERADEN