Serge Pauwels blijft dromen van ritzege in de Tour en heeft goed oog in winstkansen van Mark Cavendish

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Serge Pauwels (34) begint zaterdag aan zijn vijfde Tour de France. Bij Dimension Data krijgt hij net zoals de voorbije jaren een vrije rol en mag hij zijn kans gaan in de berg- of overgangsritten.

Pauwels was één keer zeer dicht bij ritwinst, in 2016 werd hij tweede achter Thomas De Gendt op de Mont Ventoux. “Het blijft mijn ultieme droom om een rit te winnen”, zegt hij. “En ik hoop dat de dingen eens in mijn voordeel uitdraaien. Ik moet het gewoon blijven proberen en dat moet ik doen door mee te gaan in een ontsnapping. Ik moet niet veel aan mijn recept veranderen: blijven aanvallen en hopen dat ik eens raak schiet. Ik voel me goed en ben hoopvol dat ik nog steeds goed kan presteren en in staat ben om ooit een rit te winnen in de Tour. Het wordt zaak om de eerste week zonder kleerscheuren door te komen. De weersvoorspellingen zijn goed, het wordt lekker warm en droog weer, tot en met Roubaix. En na de rustdag hoop ik mijn ding te kunnen doen in de tweede en derde week. Hopelijk winnen we de eerste week eens met Mark Cavendish. Dat neemt de druk ook weg bij de ploeg, sponsors en andere renners.”

Inderdaad, met Mark Cavendish en Edvald Boasson Hagen telt zijn team twee renners die voor ritzeges moeten zorgen. “Ik denk dat Mark zeker nog in staat is om etappes te winnen”, meent de Antwerpenaar. “Hij heeft goed getraind en verschijnt hier bijzonder relaxed aan de start. Echt, hij is zeer goed gezind en heeft goesting in de Tour. Eigenlijk is dat altijd het geval bij hem. Sinds we samen koersen, merk ik dat hij in die Tour echt wel iets meer kan. Hij is ontspannen, een beetje zoals twee jaar geleden (toen hij vier ritten won). Mark is al zo vaak afgeschreven, met hem weet je nooit en hij zal zich zeker tonen in de sprints.”

Geen klassement

In 2015 werd Pauwels 13e in het eindklassement, in 2016 42e en vorig jaar 19e. “Met dat klassement ben ik niet bezig”, aldus Pauwels. “In 2015 had ik geluk met een vroege vlucht en namen we veel tijd, maar dat geluk heb je niet elk jaar. Liever mik ik op een ritzege. Ik kijk echt uit naar de start en het valt me op dat ik minder nerveus ben dan andere jaren. Al stijgt de spanning wel een beetje, nu we zaterdag naderen. Maar de Tour is niet meer nieuw voor mij, ik weet wat me te wachten staat en dat scheelt toch een slok op een borrel.”

Pauwels is einde contract bij Dimension Data. “Ik ben daar eigenlijk momenteel niet echt mee bezig”, gaf hij toe. “onze teammanager is ook nog maar net toegekomen in de Tour en ik zal wel eens met hem spreken deze week. Ik ben hier heel tevreden en ik denk dat het gevoel wederzijds is. Ik maak me er eigenlijk geen zorgen over en ik denk wel dat er in de loop van de zomer witte rook zal komen.”

Vermote

Julien Vermote (28) start zaterdag in zijn vierde Tour de France op rij, zijn eerste voor Dimension Data waar hij samen met Serge Pauwels de Belgische kleuren vertegenwoordigt.

Vermote heeft met drie Giro's en drie Tours al heel wat Rondewerk in de benen. De voorbije jaren was hij de renner die urenlang op kop van het peloton sleurde en met zijn neus in de wind reed om de ontsnapping terug te pakken en sprinter Marcel Kittel aan de overwinning te helpen. Dit jaar zou hij in een iets andere rol moeten acteren.

"Je zal me niet urenlang op kop zien sleuren", stelt hij, "vorig jaar koerste ik bij een ploeg die het gewicht van de koers moest dragen. Nu ligt dat anders. Ik zal Mark helpen in zijn treintje en moet hem tussen kilometer 3 en 1,5 mee naar voren piloteren en dan doet hij zijn ding: sprinten. Uiteraard, ik zal nog wel vooraan het peloton rijden, maar ik zal niet meer zo vroeg in actie moeten schieten en pas later, samen met andere ploegen, mijn steentje bijdragen om de ontsnapping terug te nemen."

De West-Vlaming gelooft in de kansen van Mark Cavendish die dit jaar nog maar één keer aan juichen toekwam, in de Ronde van Dubai, en vaker op de grond lag dan hem lief was. "Mark is een klasbak", zegt hij, "hij kan zeker nog sprints winnen. Daar ben ik van overtuigd."

AANGERADEN