Nog een spoorbond sluit zich aan bij staking

Bron © BELGA

Foto: IMAGEGLOBE

De nieuwe spoorbond Metisp-Protect heeft donderdagavond de stakingsaanzegging ondersteund van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) voor de periode van 10 juli (3 uur ’s ochtends) tot 12 juli (3 uur). Ze roept alle treinbestuurders op solidair te zijn en het werk neer te leggen. Eerder op de dag steunde ook het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) al de actie.

De aanzeggingen zijn “het gevolg van de manier waarop de kwestie van de herwaardering van het beroep van treinbestuurders behandeld wordt”, zegt Metisp-Protect. De vakbond, die onlangs werd opgericht door ex-ACOD-leden, “heeft het steeds onaanvaardbaar gevonden dat een productieverhoging verbonden wordt aan een herwaardering van het beroep van treinbestuurders”.

De bond had een stakingsaanzegging ingediend voor 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli, wat door HR-Rail werd verworpen, de juridische werkgever van de spoorwegen. Hetzelfde deed HR-Rail woensdag met de aanzegging van het ASTB voor de periode van 12 tot 14 juli.

HR-Rail aanvaardde wel die van OVS. ASTB besliste zich daarom aan te sluiten bij de staking, net als Metisp-Protect dus donderdagavond. De NMBS gaf woensdag aan dat er minimale dienstverlening geldt op dinsdag 10 en woensdag 11 juli.

AANGERADEN