6.000 euro per jaar onbelast bijklussen? Boerenbond en Unizo trekken naar Grondwettelijk Hof

(themabeeld) Foto: shutterstock

Vanaf 15 juli mogen werknemers, gepensioneerden en zelfs werklozen tot 6.000 euro per jaar (ofwel 500 euro per maand) onbelast bijklussen. Het wetsontwerp daarrond werd donderdag door de Kamer goedgekeurd, maar niet iedereen is er even tevreden mee. De Boerenbond en zelfstandigenorganisatie Unizo trekken samen naar het Grondwettelijk Hof om de regelgeving aan te vechten. “Onze vrees is dat hier al snel concurrentie zal ontstaan met onze professionele tuinaannemers”, luidt het onder meer.

LEES OOK (+). 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen met klusjes: zo gaat het in zijn werk

Het gaat over diensten “met een maatschappelijke meerwaarde” waarbij de regering naar eigen zeggen wil vermijden dat die in het vaarwater zouden komen van zelfstandige activiteiten en dus oneerlijke concurrentie zouden veroorzaken. “Maar garanties daarvoor zijn er niet”, aldus de Boerenbond en Unizo in een gezamenlijk persbericht.

“Op de lijst staat bijvoorbeeld kleine onderhoudswerken op of rondom de woning. Onze vrees is dat hier al snel concurrentie zal ontstaan met onze professionele tuinaannemers. En wat met de kwaliteit van de dienstverlening? Ook op het vlak van veiligheid en aansprakelijkheid maken we ons zorgen. Tuinaannemers moeten voldoen aan een hele reeks veiligheidsvoorschriften, bijvoorbeeld rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, werkmateriaal … Wat met een bijklusser? En wat met de aansprakelijkheid als het misloopt? Allemaal vragen waarop geen antwoord is of geen garantie geboden kan worden.”

“Onbegrijpelijk”

De Boerenbond en AVBS - Groen Groeien hebben daarom vorig jaar een “duidelijk signaal” aan de regering gegeven en sluitende garanties gevraagd op het vlak van eerlijke concurrentie vooraleer het systeem op te starten. Ook vanuit Unizo was er dezelfde vraag en bekommernis. “Ondanks ons aandringen heeft het parlement donderdagavond het wetsontwerp zonder één letter te wijzigen goedgekeurd. Onbegrijpelijk. Er is dus geen enkele garantie dat de occasionele diensten effectief beperkt worden tot échte vriendendiensten. Ook de activiteiten die duidelijk concurrentie zijn met die van gewone zelfstandigen, zoals onderhoudswerken aan of rondom de woning zijn gewoon behouden. Dat is regelrechte en oneerlijke concurrentie voor onze leden-groenvoorzieners en -tuinaannemers.

Daarom heeft de Boerenbond beslist om samen met Unizo de regelgeving aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof. “Een gelijk speelveld voor iedereen, ook in dit dossier.”

Door mtm