Nu al 120 kilometer file en het zal er niet snel op beteren hier wordt meeste hinder verwacht tijdens drukste vertrekweekend voor de Belgen

Foto: Photo News

“Wat een zalig rustige vrijdagochtendspits”, zo scheef Peter Bruyninckx vrijdagochtend op Twitter. Maar lang heeft dat mooie liedje niet geduurd, want volgens de gegevens van het Vlaamse Verkeerscentrum stond er rond 13.30 uur alles samen al zowat 120 kilometer file op de hoofdwegen. Vooral rond Antwerpen en Brussel is er duidelijk hinder. En de komende uren zal het niet veel beter worden: het weekend van 6 tot 8 juli is het drukste vertrekweekend voor de Belgen, aldus mobiliteitsorganisatie VAB.

LEES OOK (+). Van bandenspanning tot snelheidscontroles: alles wat je moet weten voor je met de auto op vakantie vertrekt

“Op vrijdagen zien we sowieso wel dat de avondspits drukker is en al vroeger begint. Maar deze keer is hij wel heel stevig”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. In de omgeving van Antwerpen is het vrijdag kort na de middag erg druk op de Ring, op de E19 vanuit Breda, op de E313 vanuit Limburg en op de E17 richting Kennedytunnel. Ook op de E40 tussen Gent en Brussel is het druk in de richting van de hoofdstad, als gevolg van een ongeval ter hoogte van Ternat.

Dat de avondspits deze keer forser is dan op andere vrijdagen, wordt onder meer toegeschreven aan de start van het bouwverlof en aan het zomerweer. Bovendien is in een deel van Nederland ook de zomervakantie van start gegaan. “In de regio rond Antwerpen zijn al heel wat Nederlandse nummerplaten te zien. Dat verklaart ook de huidige drukte op de E19 vanuit het noorden”, aldus Bruyninckx.

De Mobiliteitsorganisatie VAB had eerder al gewaarschuwd voor een extra drukke spits vrijdagavond. Daarbij werd ook rekening gehouden met extra drukte door mensen die op tijd thuis willen zijn voor de wedstrijd tussen België en Brazilië op het WK voetbal. Maar van zo’n Rode Duivels-effect is voorlopig nog niets te merken, zegt het Vlaams Verkeerscentrum. “Omdat die wedstrijd pas om 20 uur begint, denken we dat het effect daarvan wel zal meevallen”, zegt Bruyninckx daarover.

Komend weekend is wel het drukste vertrekweekend voor de Belgen. Een overzicht van waar het meeste hinder wordt verwacht, aangevuld met enkele tips over wanneer u best vertrekt.

België

In ons land begint een deel van het land aan het bouwverlof. Vrijdagmiddag begint de drukte al en de avondspits wordt druk rond Antwerpen en Brussel. Zaterdagochtend verwacht de VAB files richting kust en Ardennen. Ook op de E411 moeten vakantiegangers rekening houden met wegenwerken nabij Namen.

Duitsland

In Duitsland start de vakantie in Berlijn, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Sleeswijk Holstein. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland moet, moet daar rekening mee houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden.

Drukke wegen:

A1 Osnabrück - Bremen – Hamburg: hier wordt ook gewerkt in beide richtingen bij Osnabrück.

A3 Keulen - Frankfurt – Neurenberg: werken tussen Wüzrburg en Neurenberg tot 23 augustus.

A5 Heidelberg - Karlsruhe – Basel: knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.

A7 Flensburg - Hamburg: knelpunt bij Hamburg.

A7 Würzburg - Ulm – Füssen: knelpunten tussen Kempten en Füssen.

A8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg.

A9 Neurenberg - München.

A61 Mönchengladbach - Koblenz.

A99 ringweg München.

Nu al 120 kilometer file en het zal er niet snel op beteren hier wordt meeste hinder verwacht tijdens drukste vertrekweekend voor de Belgen

Frankrijk

Hoewel de zomervakantie hier ook begint en de eerste Fransen zich opmaken om te vertrekken, zijn het vooral de Belgen en de Zuid-Nederlanders die door Frankrijk rijden op weg naar het zuiden of naar Spanje. De echte vakantie-uittocht begint hier pas volgend weekend met de Nationale Feestdag van 14 juli. Opgelet: dit weekend start de Tour de France, die in de regio rond de Vendée in West-Frankrijk hinder kan veroorzaken op lokale wegen.

Knelpunten:

A7 Lyon – Orange : van 7 tot 17 uur tussen Vienne en Orange.

A6 Parijs – Lyon : van 9 tot 12 uur ter hoogte van Villefranche.

A9 Montpellier – Perpignan : van 9 tot 16 uur.

A10 Parijs-Bordeaux: van 9 tot 15 uur bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.

Oostenrijk

In Oostenrijk verwacht de VAB zaterdag druk verkeer richting zuiden. De grootste knelpunten zijn de grensovergangen met Duitsland. Het grootste knelpunt in Oostenrijk de voorbije jaren is de B179 Fernpassstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel. Daarnaast is ook de A10 Salzburg – Villach een knooppunt en dan vooral bij de Katschberg- en de Tauerntunnel.

Drukke grensovergangen:

Vanuit Duitsland: grenstunnel bij Füssen (B179).

Vanuit Duitsland: bij Kufstein (A12).

Richting Italië: Brenner Autobahn (A13).

Richting Slovenië: Karawankentunnel (A11 Villach – Ljubljana).

Zwitserland

In Zwitserland begint de vakantie in meerdere grote kantons. Vooral zaterdag zal het daardoor zeer druk zijn aan de Gotthardtunnel. Wachttijden zouden hier kunnen oplopen tot drie uur. In de Gotthardtunnel wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan.

Knelpunten:

A1 Bern – Zürich – Winterthur.

A2 Bazel – Luzern – Gotthard – Chiasso.

A13 St. Margrethen – Sargans – Bellinzona (bij de San Bernardinotunnel).

Beste vertrektijden

- Naar het buitenland:

Vrijdag: voor 11 uur of na 21 uur.

Zaterdag: vanaf 11 uur.

Zondag: hele dag filevrij rijden.

- Naar de Belgische kust:

Vrijdag: na 21 uur.

Zaterdag: tussen 6 en 8 uur of na 14 uur.

Door mtm