Wanneer vertrekken, waar staan de flitspalen en welke verkeersregels gelden in het buitenland? Een handleiding voor de autotoerist

Foto: *

Het weekend van 6 tot 8 juli is het drukste vertrekweekend voor Belgen die met de auto op vakantie vertrekken. Maar wanneer vertrek je het best? Met welke regels moet je in het buitenland rekening houden? Waar kan je het best tanken? En hoe zorg je ervoor dat je auto in orde is? Een compleet overzicht voor de autotoerist.

In ons land begint een deel van het land aan het bouwverlof. Vrijdagmiddag begint de drukte al en de avondspits wordt druk rond Antwerpen en Brussel. Zaterdagochtend verwacht de VAB files richting kust en Ardennen. Ook op de E411 moeten vakantiegangers rekening houden met wegenwerken nabij Namen. Hier vind je een overzicht van waar dit weekend het meeste hinder wordt verwacht, aangevuld met enkele tips over wanneer u het best vertrekt.

Olie ververst? Bandspanning gecontroleerd? Alle documenten bij die je nodig kan hebben? Op de hoogte van alle regeltjes die op de buitenlandse wegen gelden? Dan kan je met een gerust gemoed met de auto op vakantie vertrekken. Maar omdat niet iedereen even goed voorbereid vertrekt, vind je hier een checklist voor je auto en een overzicht van de buitenlandse verkeersregels om je te helpen. (+)

Wie met de wagen op vakantie gaat naar Frankrijk houdt best zijn snelheidsmeter in het oog. Sinds 1 juli is de maximumsnelheid op secundaire wegen van 90 naar 80 km per uur aangepast. De minimumboete bedraagt 68 euro, en de gendarmerie belooft de hele zomer streng te controleren. Op deze kaart zie je waar alle flitspalen staan in Frankrijk.

De Nederlandse ANWB, zeg maar het Touring van onze Noorderburen, heeft een uitgebreid rapport gepubliceerd over de tankstations langs de vakantieroutes in Europa, waaronder ook die in België. Volgens de verkeers- en toerismeorganisatie zit er heel wat kwaliteitsverschil op de stations. Een overzicht van tankstations die je al dan niet moet mijden. (+)

Iets meer dan 20 euro om met een Volkswagen Polo tussen de vulkanen van Lanzarote te cruisen. Een auto huren in het buitenland kost vaak niet al te veel. Helaas vallen de geafficheerde prijzen waarmee de autoverhuurders je proberen te verleiden wel eens tegen als je de kleine lettertjes leest. Als je een auto huurt in het buitenland, kan je best dit even lezen. (+)

Door boj
VOOR ABONNEES