Mallorca wil met anti-alcoholcampagne reageren op dodelijke ‘balconing’

© AFP

Na de dodelijke valpartijen van balkons in Magaluf op Mallorca zijn de autoriteiten het eens geworden om campagnes te voeren in de herkomstlanden van toeristen en alcoholreclame strenger te controleren. In de vooral door Britse vakantiegangers bezochte badplaats in de gemeente Calvià in het zuidwesten van het eiland op de Balearen kwamen dit jaar al drie toeristen om het leven door een val van een balkon. Daarop kwam het gemeentebestuur van Calvià voor een crisivergadering samen.

Op de vergadering met burgemeester Alfonso Rodríguez in het gemeentehuis waren vrijdag ook hoteluitbaters en vertegenwoordigers van het Britse consulaat, de regionale regering en de politie uitgenodigd. De deelnemers waren het al snel eens dat vooral ‘binge drinking’ of comadrinken, het excessief gebruik van alcoholische dranken, voor het probleem verantwoordelijk is, schreef de Mallorca Zeitung. Het Britse consulaat wil daarom onder andere de campagnes tegen alcoholmisbruik uitbreiden, klinkt het.

Maandag nog viel een achttienjarige Fransman van een balkon op de derde verdieping van een appartementsgebouw in het vakantieoord Magaluf naar beneden en bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In april stierf een 19-jarige Britse, in juni een twintigjarige Ier. Woensdag liep een negentienjarige Brit zware verwondingen op na een val van een balkon in Magaluf.

Enkele valpartijen gebeurden ook tijdens het zogeheten balconing: jonge -meestal dronken- toeristen springen daarbij van balkon naar balkon en proberen ook om vanaf het balkon in het hotelzwembad te springen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten