Meteen ravage bij Tour-favorieten: Froome en Porte verliezen kleine minuut, Quintana zal nog slechter slapen

Porte en Adam Yates. Foto: EPA-EFE

D eerste week zonder kleerscheuren doorkomen, het was de natte droom van heel wat klassementsrenners. Een droom die ze al meteen mogen opbergen. Of hoe een vlakke etappe zonder al te véél wind plots voor kleerscheuren zorgt, een bergrit waardig.

LEES OOK: De val die Chris Froome meteen 50 seconden kostte in de Tour de France: uit de bocht en de wei in

Laten we even de ruime groep potentiële kandidaten voor het podium overlopen. Zaten wel mee in de eerste groep: Fuglsang, Nibali, Majka, Dumoulin, Bardet, Landa, Uran en Zakarin, om de belangrijksten te vernoemen. Zaten niet in de eerste groep: Froome, Porte, Adam Yates en Nairo Quintana, om verschilende redenen.

TOUR

Vooral het tijdsverlies van Quintana deed stof opwaaien. De Colombiaan reed lek en kreeg een nieuw wiel op 3400 meter van de finish, op vierhonderd meter van de grens waarbinnen tijdsverlies als gevolg van een val of mechanisch defect wordt geannuleerd. Het heeft er echter alle schijn van dat Quintana vol op een verkeerseiland is gebotst met vermoedelijk een kaderbreuk als gevolg waardoor verder fietsen geen optie meer was. Jammer voor de Colombiaan.

Froome ging dan weer vol in het decor toen hij een bocht uit drifte. Eigen schuld, zo leek het. Froome verzeilde nog wel in een groepje met Porte en Yates, zelf opgehouden door een andere valpartij.

Uitslag podiumkandidaten:

9. Jakob Fuglsang (Den) 10. Rafal Majka (Pol) 11. Vincenzo Nibali (Ita) 14. Geraint Thomas (GBR) 15. Bob Jungels (Lux) 27. Tom Dumoulin (Ned) 32. Mikel Landa (Spa) 34. Romain Bardet (Fra) 43. Ilnur Zakarin (Rus) 44. Rigoberto Uran (Col) 54. Primoz Roglic (Slo)

83. Richie Porte (Aus) op 51” 84. Adam Yates (GBR) op 51” 91. Chris Froome (GBR) op 51”

112. Nairo Quintana (Col) op 1’15”

Door Guy Van Den Langenbergh
AANGERADEN