Jolien D’hoore sprint naar zege in derde etappe van Giro Rosa

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De derde etappe in de Giro Rosa (WorldTour) is een prooi geworden voor Jolien D’hoore. De renster van Mitchelton-Scott sprintte in Corbetta naar de dagzege, voor de Nederlandse Kirsten Wild (Wiggle High5) en de Amerikaanse Alexis Ryan (Canyon SRAM Racing). Voor D’hoore is het haar tweede overwinning in de Italiaanse rittenkoers, nadat ze er vorig jaar haar eerste etappezege wist te boeken.

Een biljartvlakke rit, dat stond de rensters te wachten op dag drie van de Giro Rosa. Van en naar Corbetta moesten 132 razendsnelle kilometers worden verreden, verdeeld over acht lokale rondjes. Carmela Cipriani (Conceria Zabri-Fanini-Guerciotti), Sara Penton (Team Virtu Cycling Women) en Chiara Perini (Top Girls Fassa Bortolo) reden een voorsprong bijeen van net geen twee minuten, wat de sprintersploegen allesbehalve deed zweten.

Bij het ingaan van de slotronde hadden de drie koplopers nog een voorgift van een minuut, waardoor een massasprint in de sterren stond geschreven. Op zeven kilometer van de streep was het einde verhaal voor de vluchters en werd de sprintvoorbereiding ingezet. Die sprint werd nog ontsierd door een valpartij in het slot en het was finaal D’hoore die aan het feest was, voor Kirsten Wild die zaterdag won. De Amerikaanse Alexis Ryan eindigde als derde.

Voor D’hoore is het haar derde zege van het seizoen. Eerder won ze al de Driedaagse Brugge-De Panne en de openingsrit van de OVO Energy Women’s Tour. Maandag gaat de Giro Rosa verder met een grotendeels vlakke etappe naar Piacenza.

Jolien D’hoore sprint naar zege in derde etappe van Giro Rosa
Foto: Photo News

“Een lange sprint, maar ik hield vol tot de finish”

Jolien D’hoore was uiteraard tevreden na winst in de Giro Rosa. “Ondanks enkele valpartijen slaagde ik erin uit de problemen te blijven. Het werd een lange sprint en ik ben heel blij met de zege.” Er stond zondag een vlakke rit op het programma. “Dus werd binnen de ploeg mijn kaart getrokken”, liet ze na afloop optekenen door haar team. “In deze rittenkoers gaat het er altijd hectisch aan toen. Maar omdat iedereen wist dat het op een sprint zou uitdraaien, bleef het nu lange tijd rustig, tot in de slotronde waar de hectiek weer toesloeg.”

“Hoewel iedereen in het peloton die finish kende, behoorlijk gevaarlijk, nam iedereen toch veel risico’s en dus dat zorgde voor enkele valpartijen, maar ik slaagde erin uit de problemen te blijven, bleef goed vooraan en toen kwam mijn piste-ervaring zeker van pas. Na de laatste bocht zat ik in vijfde positie en moest ik mijn sprint beginnen, anders was ik te laat geëindigd. Nu zat de timing goed, maar werd het daardoor een lange sprint. Gelukkig ik kon het volhouden tot op de finish.”

“Ik ben zeer blij met deze zege en het is zeker ook een goede zaak dat onze klassementsrenners deze dag goed hebben doorstaan. Dit is een mooie zege, nu is het weer aan de meisjes voor het eindklassement en we vechten nog tot het eind.”