Mannen en vrouwen samen in nieuwe ploegentijdrit op WK

Verdwijnt: de ploegentijdrit bij merken, maar we zullen binnenkort wel gemengde teams zien Foto: Photo News

Mannen en vrouwen zullen volgend jaar op het wereldkampioenschap wielrennen in het Engelse Yorkshire voor het eerst samen in een discipline aantreden. De Internationale Wielerunie (UCI) zet een ploegentijdrit op het programma waarin een team mannen en een team vrouwen mekaar aflossen, maar de gezamenlijke eindtijd beslist over de wereldtitel. De gemengde ploegentijdrit wordt gereden in een landentrui.

De UCI kondigde op het WK in Bergen vorig jaar de begrafenis aan van de ploegentijdritten op het WK vanaf 2020. In mei stelde de UCI dat die discipline al in 2019 zal verdwijnen. De ploegentijdritten voor mannen en vrouwen stonden nochtans nog niet lang op het programma en golden als de eerste blikvanger op het WK. De eerste editie dateert pas van 2012, en werd bij de vrouwen gewonnen door het Duitse Specialized-lululemon en bij de mannen door Omega Pharma-QuickStep, na een echte thriller met BMC als opponent. Teammanager Patrick Lefevere noemde het toen zelfs belangrijker dan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen. Quick Step is overigens met drie wereldtitels in de discipline recordhouder. Na zeven edities zal het dit jaar echter afgelopen zijn met de ploegentijdrit voor merken. Zowel bij de mannen als de vrouwen wordt de stekker uitgetrokken. De discipline bleek niet over de hele lijn populair bij de WorldTour-teams. Zij die weinig of geen kans maakten op de overwinning, noemden het ook een duur project, zeker als de koers buiten Europa moest worden gereden.

Voorzitter David Lappartient en team beloofden echter uit te pakken met iets nieuws in Yorkshire. En dat komt er dus met een gemengde ploegentijdrit. Een team zal bestaan uit drie mannen en drie vrouwen. De drie mannen starten eerst samen in hun ploegentijdrit en worden aan het einde afgelost door de drie vrouwen, die op hun beurt een ploegentijdrit afhaspelen. De eindtijd van de twee teams geldt, en mannen en vrouwen zullen ook samen op het podium staan. Hoe de aflossing precies wordt georganiseerd, moet nog worden uitgemaakt, maar het zal geen ‘stokje doorgeven’ zijn zoals in de atletiek.

Voor de nieuwe discipline wordt komaf gemaakt met de formule van merkenteams. Net zoals in de andere wegritten zal de gemengde ploegentijdrit per land worden gereden. Opmerkelijk: toen Vlaanderen vrijdag zijn dossier presenteerde voor het WK 2021 was nergens sprake van de nieuwe discipline. De voorzitter van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond Tom Van Damme heeft het organisatiecomité al wel informeel laten weten dat ze hun programma zullen moeten aanpassen. In het Vlaams voorstel staan voorlopig enkel individuele tijdritten tussen Knokke en Brugge op het programma. Van Damme – zelf voorzichtig en realistisch promotor van het vrouwenwielrennen - is enthousiast over de nieuwe formule. ‘’Het zorgt voor een nieuwe invalshoek en geeft dat vrouwenwielrennen ook weer een boost.’’ Op het BK wielrennen vorige maand waren Victor Campenaerts, Thomas De Gendt en Yves Lampaert de topdrie bij de mannen, en stonden Ann-Sophie Duyck, Lotte Kopecky en Ellen Van Loy op het podium bij de vrouwen, al zal ook Jolien D’hoore wel kandidate worden.

Door gfr