Na Delhaize en Lidl sluit nu ook MediaMarkt alle winkels vroeger voor wedstrijd van Rode Duivels

Foto: eva

Een buitengewone wedstrijd vraagt buitengewone openingsuren. De socialistische bediendenvakbond BBTK roept winkelketens op om dinsdag vroeger te sluiten zodat het personeel naar de Rode Duivels kan kijken. Carrefour en Colruyt doen niet mee, Delhaize, Lidl, Brico en MediaMarkt wel. Alle winkels sluiten uitzonderlijk om 19 uur.

“Dinsdag vindt er een uitzonderlijk voetbalwedstrijd plaats, een historische zelfs. De Rode Duivels zullen hun halve finale spelen op het WK. Alle winkelketens hebben de afgelopen weken op een of andere manier kunnen profiteren van de merchandising rond de wereldbeker. Zullen de werknemers van de handel de enigen zijn die een gedeelte van deze legendarische wedstrijd zullen missen?”, vraagt Jan De Weghe van BBTK handel en distributie zich af in een open brief.

Hij vraagt alle werkgevers van de handel dat ze hun openingsuren dinsdag zodanig zouden aanpassen dat iedereen de wedstrijd kan volgen, indien men dit wenst. Nu zijn veel winkels open tot 20 u., wanneer de wedstrijd begint.

“Jullie zullen geen ‘anekdotisch’ zakencijfer verliezen aangezien quasi alle inwoners van België aan hun televisie zullen gekluisterd zitten”, klinkt het nog.

Winkelketen Carrefour doet alvast niet mee. “Niet iedereen kijkt naar het voetbal. Voor die mensen blijven we gewoon open Maar ook voetbalfans moeten de kans hebben om op het laatste nippertje nog inkopen te doen”, zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour. Ook Colruyt doet niet mee.

Delhaize sluit dinsdag alle 128 supermarkten in België uitzonderlijk om 19 u. in plaats van 20 u. zodat onze medewerkers in de winkels op tijd de match kunnen bekijken. Deze uren worden doorbetaald door Delhaize”, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Ook Lidl sluit om 19 u. alle filialen en betaalt het personeel.

Electro-keten MediaMarkt doet ook mee en sluit een uurtje vroeg zodat alle personeelsleden de match kunnen volgen. Net als doe-het-zelfzaak Brico.

Welke winkels uiteindelijk nog gehoor geven aan de oproep van de vakbond is nog niet duidelijk. Wie dinsdagavond wil winkelen, kijkt best even op de website om te controleren of de openingsuren van zijn of haar winkel gewijzigd zijn.

Door tg, krs