FOTO. Ook zij supporteren voor de Rode Duivels

  • Achmed (Somalië)
Gent - Iedereen is Belgium. Iedereen of zo goed als iedereen is Believer. Het land kleurt rood-geel-zwart. Farida Lemeatrag studeerde niet zo lang geleden af als fotografe aan het Sint-Lucasinstituut en ook zij zag hoe Gent rood-geel-zwart aan het kleuren was. Hoewel zelf helemaal geen voetbalfan wou Farida fotografisch iets met het gegeven doen. Maar dan op haar manier.

Farida Lemeatrag, die vorige zomer in de leegstaande Opel-Regniersgarage in de Brugsepoortstraat een groepstentoonstelling organiseerde, gooide zich deze keer dus op het WK-voetbal:

"Toen het WK begon merkte ik in de straten een vrij ontspannen sfeer bij de mensen. Ik had het begrepen: voetbal brengt mensen samen. Ik vond het heel interessant om op zo'n moment een klapke te slaan met al die mensen van zoveel verschillende culturen. Van Afghanistan tot Somalië, van Vlaanderen tot Congo. Bovendien vond ik het heel tof dat ook zij supporteren voor de Rode Duivels. Tijdens die babbels, die soms lang uitliepen, hoorde ik soms mooie verhalen.  Door die babbels was het ijs tussen mij en de mensen die ik wilde portretteren gebroken en kon ik in overleg met hen een portret maken, met een subtiele tricolore toets. Ik wou echt wel iets anders doen dan de typische supportersfoto's die je maakt op een evenement, na het scoren van een doelpunt. Zelf ben ik helemaal geen voetbalfan maar ik moet wel toegeven dat  voetbal blijkbaar ook zorgt voor vele vriendschappen en een warme sfeer onder de mensen brengt. Was het maar altijd zo."

 

Door Rudy Tollenaere, foto Farida Lemeatrag