Vechtpartijen en auto’s met Franse nummerplaten in brand gestoken na verlies van Rode Duivels

Jette / Aalbeke / Kortrijk -

In Kortrijk braken na afloop van het verlies van de Rode Duivels dinsdagavond vechtpartijen uit. Ook op andere plaatsen waar grote schermen stonden, kwam het tot opstootjes. In Jette raakte daarbij een agent gewond. In Herseaux (Moeskroen) werden zeven auto’s met Franse nummerplaten in brand gestoken.

Op het Kortrijkse Schouwburgplein werd het verlies van de Belgen niet goed verteerd. Een aantal heethoofden ging met elkaar op de vuist. Volgens omstaanders gebeurde dat nadat een Fransman was komen provoceren. Maar nadien keerden de jongeren zich ook tegen de politie.

De politie kwam in groten getale tussenbeide. Ook de hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Een aantal supporters en amokmakers raakten lichtgewond.

Vechtpartijen en auto’s met Franse nummerplaten in brand gestoken na verlies van Rode Duivels
Foto: Foto Kurt

Vijf jongeren ­werden bestuurlijk op­gepakt.

Ook andere plaatsen was er sprake van vechtpartijen en vandalisme. In Sint-Niklaas werden inzittenden van een auto met Franse vlag die na de match over de Grote Markt reed, aangevallen. De politie kon snel ingrijpen.

In de Brusselse gemeente Jette werd een politieman gewond en raakte een politievoertuig zwaar beschadigd toen jongeren na de match hun woede koelden op de politie. Er kwam snel versterking maar jongeren bekogelden de ordediensten met stenen. Minstens twee minderjarigen zijn opgepakt voor gewapende weerspannigheid.

In Antwerpen werd Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid en voormalig districtsraadslid in Antwerpen, korte tijd opgepakt omdat hij een vuurpijl vast had. Hij riskeert een GAS-boete. Volgens Schiltz had hij geen vuurwerk bij en heeft hij het ook niet zelf ontstoken. De pijl lag op de grond, zegt hij.

Vechtpartijen en auto’s met Franse nummerplaten in brand gestoken na verlies van Rode Duivels
De brug van en naar Frankrijk werd afgesloten met een container Foto: rr

Auto’s in brand gestoken

Helemaal uit de hand liep het in Herseaux (Moeskroen). Daar werden in verschillende straten in totaal zeven voertuigen in brand gestoken. De slachtoffers werden niet toevallig gekozen. “Het ging allemaal om voertuigen met een Franse nummerplaat. De daders waren wellicht gefrustreerd over het verlies van de Rode Duivels. Voorlopig hebben we geen spoor naar de brandstichters. We roepen getuigen op zich te melden en bekijken beelden van bewakingscamera’s”, zegt politiecommissaris Christine Noterdeam van de lokale politie.

Container op brug heeft geholpen

In de grensgemeenten Wervik en Menen namen ze enkele voorzorgsmaatregelen om onlusten met Franse supporters van net over de grens te vermijden. En het hielp. Wervik zette de volledige grensbrug af met een container en betonblokken om te vermijden dat Franse supporters de boel op stelten kwamen zetten. Op die brug tussen Wervik en Frankrijk kwam het eerder al tot schermutselingen na de match België-Brazilië. Toen staken enkele Franse heethoofden de brug over om amok te komen maken. “Maar dinsdag is alles rustig verlopen. De meeste Fransen bleven aan hun kant van de grens. Ik heb mijn collega van Wervicq-Sud alvast een sms’je gestuurd om hem te feliciteren met de overwinning”, zegt burgemeester Youro Casier (sp.a).

Door vkk,tg
VOOR ABONNEES