Eerste beelden van Thaise voetballertjes in ziekenhuis na bevrijding uit grot

Ze zitten met mondkapjes op in een ziekenhuisbed en zwaaien naar hun ouders die achter een raam staan. Dat is te zien op de eerste beelden van de Thaise voetballers, nadat ze na ruim twee weken uit een ondergelopen grot werden bevrijd.

In een video die werd getoond op een persconferentie zijn de bevrijde Thaise tieners te zien in het ziekenhuis. Volgens de artsen verkeren ze in “een zeer goede mentale gezondheid”. Drie van de jongens worden behandeld voor lichte longontstekingen, maar verder maken ze het allen goed. De kinderen zullen nog een week in het ziekenhuis blijven.

Eerder liet een dokter weten dat de jongens ieder gemiddeld ongeveer twee kilo zijn afgevallen.

LEES OOK: Hoe redding van Thaise voetballertjes toch nog bijna dramatisch afliep

De jongens, die tussen de 11 en 16 jaar zijn, konden voor het eerst sinds de bevrijding uit de grot hun ouders zien. Om infecties te voorkomen mochten de ouders echter niet de kamer van hun kinderen in. Ze moesten genoegen nemen met toekijken achter een raam. Op de beelden is te zien hoe sommige ouders ontroerd en in tranen naar de jongens zwaaien.

Tanawat Viboonrungruang, de vader van de 11-jarige Titun, zegt opgelucht te zijn om te zien dat zijn zoon nog altijd gezond is. Dat meldt CNN. “Ik begon te huilen. Iedereen begon te huilen”, aldus de papa. “Ik wil iedereen die geholpen heeft bij het redden van mijn zoon bedanken. Ze hebben hem een nieuw leven geschonken, het is net een wedergeboorte.”

Eerste beelden van Thaise voetballertjes in ziekenhuis na bevrijding uit grot
Foto: AFP

LEES OOK: Amerikaanse christelijke filmstudio gaat verhaal van Thaise voetballertjes verfilmen

Beelden reddingsoperatie

De twaalf voetballers en hun 25-jarige coach kwamen op 23 juni vast te zitten in het grottencomplex van Tham Luang door het stijgende waterpeil. Zondag begon de grootschalige reddingsoperatie, waarbij de eerste vier jongens werden bevrijd. Maandag konden duikers nog eens vier voetballertjes uit de grot halen en dinsdag volgden de laatste vier en hun coach.

De Thaise marine heeft woensdag beelden vrijgegeven van de reddingsoperatie. Daarop is onder meer te zien hoe de jongens bevrijd worden: gelegen op draagberries worden ze door reddingswerkers bijna vier kilometer naar de uitgang gedragen.

(Lees verder onder de video)

Wonder

De Belgische duiker Ben Reymenants noemt het een wonder dat alle jongens veilig naar buiten werden gebracht. “Je hebt meer kans om de Staatsloterij te winnen dan om dit te overleven. Het is echt een mirakel”, zegt hij tegen de NOS.

“Het draaide allemaal om snelheid. Doordat ze zo lang stillagen, raakten ze in een soort winterslaap”, legt hij verder uit. “Hun hartslag ging heel erg naar beneden, hun ademhaling ook. Dat kwam ook doordat ze zo mager waren, ze hadden geen lichaamsvet meer.”

Volgens de Belg was het moeilijkste stuk een U-bocht halverwege de route. Daar moesten ze door een opening van nog geen halve meter groot, die ook nog eens onder water stond. “Dat was voor die kinderen heel eng. Ze zien in die cocon niks. Ze weten dat er iemand voor en achter was, maar als je niet wordt vastgepakt is dat heel eng.”

Uiteindelijk hoefde er niet veel gedoken te worden, omdat er al veel water was weggepompt. “Het was vooral klauteren door slijk en modder, dat was heel zwaar.”

Door rrln