Geen alcohol onder de zestien? Jongeren hebben nieuw trucje ontdekt via de smartphone

Foto: Photo News

Sint-Katherina-Lombeek / Ternat -

Je identiteitskaart vervalsen om toch aan alcohol te geraken op fuiven of festivals. Het is tegenwoordig een gekende truc onder jongeren. “Ze scannen hun identiteitskaart in en vervalsen de geboortedatum. Aan de toog zeggen ze dan dat ze hun kaart vergeten zijn, maar dat ze wel een (vervalste) kopie kunnen tonen op hun smartphone. Dat is uiteraard verboden en strafbaar”, zegt Steven De Ridder van de politiezone TARL.

Het is ondertussen genoegzaam bekend: jongeren onder de zestien jaar mogen geen alcohol meer krijgen op café of op fuiven. Maar daar hebben ze blijkbaar ondertussen een trucje op gevonden. De politiezone TARL (Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke) werd de voorbije weken meermaals geconfronteerd met jongeren die zich op een evenement of fuif identificeren aan de hand van een kopie van een digitaal bewerkte identiteitskaart op hun smartphone.

“Ze scannen hun identiteitskaart in maar wijzigen dan via fotoshop een cijfertje in hun geboortedatum zodat ze plots wel oud genoeg zijn om alcohol te krijgen”, zegt Steven De Ridder. Op fuiven en festivals staan meestal ‘gelegenheidstappers’ achter de toog, die er blindelings intrappen. “Een kopie geldt nochtans niet als wettelijk bewijs. Je moet een identiteitskaart kunnen tonen om je te identificeren, omdat daar een aantal kenmerken op staan die de authenticiteit aantonen. Die zijn niet zichtbaar bij een kopie”, zegt De Ridder nog.

Proces-verbaal

Volgens de politie gaat het hier dus om valsheid in geschrifte en daar wordt zwaar aan getild. “De politie zal bij vaststelling van dergelijke feiten voortaan altijd een proces-verbaal opstellen ten laste van de minderjarige.”

“We brengen ook de andere politiezones op de hoogte en zullen voortaan alle organisatoren van fuiven en andere grote evenementen in onze politiezone extra wijzen op het feit dat ze geen alcohol mogen schenken aan jongeren die zich proberen te identificeren via een identiteitskaart op hun smartphone”, klinkt het nog.

Door tg
VOOR ABONNEES