Charlotte (28) werd betast tijdens zakelijke afspraak bij haar thuis

Bron © Eigen berichtgeving

Foto: Charlotte De Baere

Wat een normale business meeting moest zijn, veranderde voor de 28-jarige Charlotte De Baere in een traumatische ervaring. Het gesprek ging namelijk een heel andere kant op: één van Charlottes professionele contacten zag haar passie voor kunst als een vrijgeleide om grenzen te overschrijden. Uit het niets pakte hij haar vast. “Ik moet er iets van zeggen. Nu”, besluit Charlotte tijdens een gesprek met Het Nieuwsblad Online.

In haar eigen living voelt Charlotte zich niet meer veilig, sinds de man haar probeerde vast te pakken. De schilderijen waarvoor hij kwam stonden naast hen, terwijl de jonge vrouw hem van haar af duwde. “Ik was in shock”, schreef Charlotte. In een open brief op Facebook. Een aanklacht, en een shout out. Want ja, zulke dingen moeten gezegd en gedeeld worden, vindt Charlotte. Het is ook om die reden dat ze haar verhaal aan ons kwijt wil.

“Het gebeurt vaak zo, dat iemand niet beseft hoe bedreigend dat kan overkomen. Hij bedoelde het misschien niet zo, hij besefte het misschien niet eens. Maar zulke gebaren en daden kunnen nog lang dreigend aanvoelen”, zegt de 28-jarige.

Charlotte (28) werd betast tijdens zakelijke afspraak bij haar thuis
Foto: Charlotte De Baere

Onbegrijpelijk

Na de feiten bleef Charlotte gechoqueerd achter, ze kan maar amper begrijpen wat er net is gebeurd. “Ik hou van mijn kunst, maar vandaag kon ik geen penseelstreek op mijn doek krijgen”, vertelt de zelfstandige artieste, die van thuis uit werkt. “Al besef ik dat het wel zou helpen, therapeutisch gezien dan. Ik denk alleen dat er nu heel donkere kunst zou uitkomen. Het lukt voorlopig gewoon niet. Ik moet veel wenen...”

Vol ongeloof praat ze nu de gebeurtenissen van zich af. “Als er gepraat wordt over kunst en passies, gaat het er vaak gemoedelijk aan toe. Maar te vaak wordt dat fout geïnterpreteerd, te vaak krijg ik na een inspirerend gesprek over schilderijen een berichtje: ‘En spreken we ook eens op een avond samen af?’ En achter gesloten deuren gebeuren dan zulke dingen. Dát wil ik aankaarten”, legt ze uit.

“Het doet er niet toe wat ik aanhad”

Net zoals tijdens de #MeToo-affaire moet Charlotte zich wapenen tegen kritiek. “Ja, maar had je misschien per ongeluk een diepe decolleté aan?” of “Misschien heb je iets gezegd dat hij wel sexy vond?” of “Dat komt ervan als je mannen bij je thuis uitnodigt.” Jonge vrouwen krijgen het vaak te horen, maar de kunstenares wil er niets van weten.

“Hier zijn mijn antwoorden voor die mensen. Nee, ik ben geen naïeve doos die de man half en half verleid heeft. Nee, een mening of tip van jou hierover gaat me niet echt helpen, aangezien de feiten reeds gebeurd zijn. Ja, ik besef dat dit grensoverschrijdend gedrag was en dat ik deze zaken heel mijn leven zal meemaken als vrouw. Hoe dan ook: het recht op iemands lichaam heb je nooit”, klinkt het.

En nu?

Charlotte overweegt nu om naar de politie te stappen, voor zichzelf, maar ook voor de slachtoffers die na haar zouden komen. “Het spijtige is dat ik ooit al voor iets gelijkaardigs naar de politie ben gestapt. Maar daar is toen amper iets mee gebeurd. De opvolging van zo’n traumatiserende gebeurtenissen laat echt te wensen over”, vindt ze. Maar het besef dat dit haar niet mag tegenhouden, is er ook. “Het is een heel naar gevoel, dat je als vrouw - of man - daar maar mee moet leren leven. We moeten daartegen vechten.”

Praten is belangrijk. Dat besefte Charlotte meteen, toen ze plots talloze berichten kreeg na haar Facebookpost. “Heel veel jonge vrouwen uit mijn omgeving hebben mij ondertussen gemaild en geschreven. Dan zeggen ze: ‘Je hebt er waarschijnlijk nu geen boodschap aan, want je bent het aan het verwerken. Maar ik heb het ook meegemaakt, en ik begrijp je.’ Dat vind ik zo waardevol, dat zelfs mensen uit mijn eigen kring nu durven te praten. Na #MeToo deden ze het misschien niet, maar ik ben blij dat ze het nu toch al tegen mij durven te zeggen”, aldus Charlotte.

In negatieve gedachten wil Charlotte dus zeker niet blijven zitten. De jonge vrouw doet er nu alles aan om de pijnlijke herinnering om te zetten in iets hoopgevend. “Wat ik nu vooral nodig heb is liefde en een knuffel, zodat ik opnieuw weet dat het positieve dingen zijn. Want elke knuffel van vrienden leert me om een aanraking weer leuk te vinden nu”, besluit ze.

Door Morien Raeymakers
VOOR ABONNEES