Executie moordenaar mogelijk uitgesteld door dispuut over medicijn: “Spuit me maar gewoon vol, man!”

Bron © Las Vegas Review-Journal, Reno Gazette Journal

Het ziet ernaar uit dat Scott Dozier (47) mogelijk op het laatste nippertje niet geëxecuteerd zal worden. Het zijn geen mensenrechtenactivisten, maar een farmaceutisch bedrijf dat in de laatste uren voor de dodelijke injectie een rechtszaak is aangegaan tegen de doodstraf. Volgens hen is het illegaal om hun medicijnen te gebruiken, en dat zou de executie wel eens stevig kunnen vertragen. Al heeft de veroordeelde moordenaar zelf daar geen zin in: “Spuit me nu maar gewoon vol, man!” reageerde hij in een interview met HBO.

Voor het eerst in 12 jaar wil de gevangenis van Nevada een nieuwe stof gebruiken bij de dodelijke injectie, omdat de standaard samenstelling niet meer gemakkelijk te verkrijgen is. De dodelijke cocktail die de gevangenismedewerkers willen gebruiken, is gevaarlijk, maar vooral experimenteel. Ook al zou de man eerst verdoofd worden met diazepam, het zou kunnen dat de fentanyl enkel maar zijn ademhaling vertraagt en niet stopt. Een spierverlammend medicijn, cisatracurium, zou de genadeslag moeten toedienen, maar ook daar is het “dodelijk effect” niet van bewezen. Zo kunnen ze er niet zeker van zijn dat de man geen onmenselijke pijn zal lijden, zo beargumenteert het farmaceutische bedrijf Alvogen.

Executie moordenaar mogelijk uitgesteld door dispuut over medicijn: “Spuit me maar gewoon vol, man!”
Scott Dozier tijdens zijn rechtszaak. Foto: AP

Een rechter verbood om die reden de executie van de man met het middel in november vorig jaar, maar het hooggerechtshof van Nevada verwierp die beslissing wegens procedurefouten. Dinsdag heeft Alvogen echter opnieuw een klacht ingediend, met het verzoek om hun medicijnen uit de dodelijke cocktail te verwijderen. “Wij raden het ten stelligste af om onze producten te gebruiken bij de doodstraf, en we verdenken de gevangenis ervan om ze zonder specifieke toestemming voor dergelijke doeleinden illegaal verkregen te hebben”, klinkt het.

Een mogelijk geluk voor Dozier, zou je denken. Want mogelijk kan hij zo nog langer leven door het dispuut tussen Alvogen en het gevangeniswezen. Maar daar geeft de veroordeelde moordenaar niets om. Hij heeft er genoeg van: “Het is niet dat ik niet wil leven, maar ik ben liever dood dan in deze gevangenis. Spuit me nu maar gewoon vol, man”, zei hij in een interview van The Marshall Project van HBO. “Het maakte me echt niets uit als ik eventueel moet lijden.”

Twee gruwelijke moorden

Op een doordeweekse dag in april 2002 besefte een onderhoudsmedewerker dat er een verschrikkelijke stank uit een afvalbak kwam in een appartementencomplex vlakbij de Strip in Las Vegas. Eén blik in de container was genoeg om te zien dat er iets grondig mis was: een koffer vol vliegen en maden bleek in stukken gesneden resten van een mens te bevatten. De smurrie van menselijk haar, vlees en een bebloede handdoek zou op de man zijn netvlies gebrand blijven staan.

De resten bleken van de 22-jarige vermiste Jeremiah Miller te zijn. Het duurde niet lang of de politie kreeg Scott Dozier in zijn vizier. De man begon zijn leven in een liefdevol gezin dat goed kon rondkomen, maar als tiener begon hij te rebelleren en drugs te verkopen, en raakte hij op het slechte pad. Een huwelijk met zijn jeugdliefde en een zoon voor hen twee leek nog even soelaas te kunnen bieden. Maar na zijn legercarrière ging het opnieuw bergaf: hij kluste bij als stripper om nadien in de drugshandel verwikkeld te raken.

Miller zou voor Dozier meth maken in ruil voor 12.000 dollar. Maar toen de jongeman opdaagde met zijn product, schoot Dozier hem koelbloedig neer om met het geld en de drugs aan de haal te gaan. Hij sneed Millers ledematen van zijn romp en stopte een deel ervan in zakken voor de afvalcontainer. De jongeman zijn hoofd zou nooit gevonden worden, maar volgens informanten zou Dozier steeds opgeschept hebben dat hij dat in een emmer beton had gegooid.

Na zijn arrestatie in juni 2002 bleek dat hij ook de moord op Jasen Green op zijn geweten had gehad. Die Amerikaan werd gevonden in een plastic oontainer in de woestijn van Phoenix, Arizona. Dozier kreeg daar een levenslange celstraf, maar bij uitlevering aan de staat Nevada kreeg hij in 2007 een definitiever verdict: hij zou de doodstraf krijgen voor de moord op Jeremiah Miller.

Executie moordenaar mogelijk uitgesteld door dispuut over medicijn: “Spuit me maar gewoon vol, man!”
De ruimte waarin Scott Dozier een dodelijke injectie zal krijgen. Met welke cocktail en wanneer precies staat nog ter discussie. Foto: AP
Door mrra
VOOR ABONNEES