REACTIES. Kane treurt, Perisic dolblij: “Mijn moeder droomde van finale tegen Frankrijk”

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Ivan Perisic was de grote held van de Kroaten in de halve finale tegen Engeland. Eerst scoorde de ex-speler van Club Brugge en Roeselare de gelijkmaker, in de verlengingen gaf hij de assist voor het winnende doelpunt van Mario Mandzukic. “Ik zou niet gelukkiger kunnen zijn om net tegen Frankrijk te spelen in de finale”, zei Perisic op de persconferentie. Hij speelde immers nog twee jaar in Frankrijk bij Sochaux.

REACTIES. Kane treurt, Perisic dolblij: “Mijn moeder droomde van finale tegen Frankrijk”
Foto: rr

LEES OOK: Engelse bondscoach Southgate niet blij: “Match tegen België is niet de match die we wilden spelen”

“Dit was een moeilijke wedstrijd”, begon Perisic zijn relaas. “We wisten allemaal wat er op het spel stond en hoe belangrijk zo’n wedstrijd is voor een klein land als Kroatië. We begonnen traag, maar we toonden ons karakter en vertrouwen in elkaar, net zoals in de vorige wedstrijden tegen Denemarken en Rusland waarin we ook op achterstand kwamen. Mijn doelpunt was belangrijk omdat het op een sleutelmoment kwam, toen we de tweede helft domineerden. Bij het tweede doelpunt moet er krediet gaan naar Mario Mandzukic, die op de juiste plek stond toen ik de bal doorgaf. Het belangrijkste is dat we scoorden. Dit hebben we gedaan en we staan nu voor de allereerste keer in de WK-finale. We willen iedereen bedanken die in Moskou was, maar ook iedereen die thuis voor ons gesupporterd heeft.”

Frans verleden

“Twintig jaar geleden zat ik thuis te kijken met een Kroatisch shirt aan”, zegt Perisic. De Kroaten werden toen in de halve finale van het WK uitgeschakeld door de Fransen. “Ik kon er toen alleen maar van dromen om voor mijn land te spelen en één van de belangrijkste doelpunten te scoren. Ik kwam in 2007 naar Frankrijk en heb daar twee jaar gespeeld, Frans geleerd en er fantastische herinneringen aan overgehouden. Ik ben zo blij dat we net hen ontmoeten in de finale. Ik sprak enkele dagen geleden nog met mijn moeder en ze zei dat ze droomde van deze finale tussen Kroatië en Frankrijk. Haar droom komt uit, we zullen zien wie wint.”

REACTIES. Kane treurt, Perisic dolblij: “Mijn moeder droomde van finale tegen Frankrijk”
Foto: AFP

Perisic kreeg tot slot nog de vraag of er een Franse speler is die de Kroaten vrezen. “Ze speelden in de groepsfase goed genoeg om door te stoten en zijn nadien steeds sterker gaan spelen. Iedereen verwachtte dat België zou doorstoten nadat ze Brazilië uitschakelden, maar Frankrijk heeft een sterk verdedigend blok en ze kunnen ook op zo’n defensieve manier spelen. Ze hebben een uitstekende coach en spelers die bij absolute topclubs spelen”, legde de matchwinnaar uit.

Harry Kane: “We kwamen net te kort”

De Engelse kapitein Harry Kane zei na de met verlengingen verloren halve finale van de Engelsen op het WK voetbal tegen Kroatië (2-1) dat zijn team “net een beetje te kort kwam”. “Dit is heel zwaar”, opende Kane. “We zijn kapot. We hebben zo hard gewerkt, maar het is niet gelukt. Het was een heel zware wedstrijd, voortdurend 50-50. Sommige zaken konden zeker beter vandaag, maar niet de werklust. Die was er voor de volle honderd procent. We zijn met ons jong elftal veel verder geraakt dan iedereen dacht dat we konden. Nu wilden we doorgaan tot de finale en het doet pijn dat dat niet gelukt is. Daar moeten we lessen uit trekken. Maar we moeten ook proberen ons trots te voelen. Het was een fantastisch avontuur. “

REACTIES. Kane treurt, Perisic dolblij: “Mijn moeder droomde van finale tegen Frankrijk”
Foto: REUTERS

De Tottenhamaanvaller vond dat zijn team soms te diep terugzakte na het openingsdoelpunt van Kieran Trippier. “Het gaat in zulke grote wedstrijden tegen een sterk Kroatië om kleine details”, bevestigde Kane. “Ook in deze wedstrijd hebben we de kansen gehad om te winnen. Het had gekund. Maar we hebben op dit WK getoond dat we knock-outwedstrijden kunnen winnen. De volgende stap is helemaal tot het einde gaan in de komende toernooien.”

Zlatko Dalic (bondscoach Kroatië): “Laat Kroatië nu maar even feestvieren”

Bondscoach Zlatko Dalic sprak na de winst op Engeland (2-1) in de halve finale van het WK voetbal van gerechtigheid. “Wij hebben verdiend gewonnen. Ik kan alleen maar zeggen dat de spelers het geweldig hebben gedaan. Ze hebben geschiedenis geschreven. Kroatië staat voor de eerste keer in de finale. Laat ons land nu maar even feestvieren. Dan op naar de finale.”

Mario Mandzukic: “Denk niet dat we ons bewust zijn van wat ons overkomt”

Mario Mandzukic, de Juventusaanvaller die het beslissende doelpunt in de verlengingen scoorde, was uitzinnig van vreugde. “Dit is ongelooflijk”, riep hij. “Ik denk niet dat we ons bewust zijn van wat ons hier overkomt. Het is werkelijk een mirakel. We hebben een prestatie neergezet die enkel de allergrootste spelers ons hebben voorgedaan. We hebben gespeeld met ons hart en daardoor ook de steun van het publiek op onze hand gekregen.”

REACTIES. Kane treurt, Perisic dolblij: “Mijn moeder droomde van finale tegen Frankrijk”
Foto: REUTERS
Door Bart Lagae in Moskou, svar