Tsjechische regering overleeft nipt tweede vertrouwensstemming, na dertien uur lang debat

Bron © BELGA

Minister-president Andrej Babis (midden). Foto: EPA-EFE

Bijna negen maanden na de verkiezingen heeft de Tsjechische minister-president Andrej Babis een verplichte tweede vertrouwensstemming overleefd. Voor de minderheidsregering van zijn populistische ANO-partij en de sociaaldemocratische CSSD stemden donderdagochtend 105 van de 200 parlementsleden. Er was een debat in het parlement in Praag aan voorafgegaan dat dertien uur duurde. Babis kondigde aan de Tsjechische belangen in Europa actief te zullen verdedigen. “We willen geen immigratie”, zei de multimiljardair.

Voor het eerst sinds de democratie in 1989 zijn intrede deed, kwam de meerderheid slechts tot stand met behulp van de communisten. De conservatieve oppositie had kritiek op het gedoogakkoord met de linkse partij, die in haar programma een uitstap uit de NAVO bepleit. “Hoever zal de macht van de communisten reiken?”, vroeger de voorzitter van de Burgerdemocraten (ODS), Petr Fiala.

Tsjechische regering overleeft nipt tweede vertrouwensstemming, na dertien uur lang debat
Foto: EPA-EFE

De regering van de 63-jarige Babis verloor in januari nog een vertrouwensstemming. Toen was er nog geen steun van een andere coalitiepartner.

De Tsjechische grondwet bepaalt dat de minister-president binnen de dertig maanden na zijn beëdiging een vertrouwensstemming organiseert.

Na de nederlaag in januari benoemde president Milos Zeman Babis een tweede maal. Waarna nu dus een tweede vertrouwensstemming volgde.

AANGERADEN
Meest recent