Problemen bij Tax-on-web opgelost: site opnieuw bereikbaar

Foto: Photo News

De problemen met Tax-on-web zijn opgelost. Door een kapotte kabel was het online platform waarop u uw belastingformulier kan indienen, een tijdlang onbereikbaar. Slechte timing, want de deadline voor het indienen van elektronische aangiftes zou uitgerekend vanavond verlopen. De termijn om uw belastingformulier digitaal in te dienen wordt daarom verlengd tot en met zondag 15 juli. Dat bevestigt woordvoerder van de FOD Financiën Francis Adyns.

Kort na de middag kon plots niet iedereen meer de site openen. Niet serverproblemen maar beschadigde kabels lagen aan de oorzaak.

LEES OOK. Wachten tot het laatste moment met uw belastingaangifte? Boete en/of belastingverhoging als u te laat bent

Het defect kwam op een zeer ongelukkig moment: donderdagavond 23.59 uur zou de deadline verlopen voor het indienen van elektronische belastingaangiftes. Door de problemen wordt de termijn om via Tax-on-web een belastingaangifte in te dienen daarom verlengd tot en met zondag 15 juli 23.59 uur, meldde minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Woensdag kwamen er nog 80.000 aangiften binnen via Tax-on-web, donderdag werd eenzelfde aantal verwacht.

LEES OOK. (N+) Belastingaangifte nog niet ingevuld? Deze tips van experts zijn geld waard

Ook andere overheidsdiensten getroffen

De kabelbreuk in kwestie zorgde trouwens ook voor problemen bij andere overheidsdiensten. Zo werd ook de FOD Justitie getroffen, meldt woordvoerder Edward Landtsheere. Bij de meeste andere overheidsdiensten was het contactcentrum niet telefonisch bereikbaar.

Ook rechtbanken moesten door de kabelbreuk volledig manueel werken. Zo meldden de griffies problemen met het onlangs geïnstalleerde MACH-systeem. Aangezien die databank ook de website van de verkeersboetes voedt, konden mensen hun openstaande boetes momenteel niet betalen. En griffies die advocaten over de vloer kregen, die donderdag beroep willen aantekenen of vragen naar stukken, moesten teruggrijpen naar pen en papier om deze aanvragen te registreren.

Voorts konden de gerechtsmedewerkers momenteel geen e-mails versturen en waren bepaalde diensten en platforms die de dienst gebruikt, niet beschikbaar.

Door de panne werden donderdag 45.000 aangiftes via Tax-on-web ingediend, bijna de helft minder dan de verwachte 80.000. Dat werd vrijdag vernomen bij Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. De reden is de urenlange panne bij de online belastingaangifte die dag.

Zeker is dat er dit jaar aan het einde van de rit minder online aangiftes zullen zijn. Dat komt omdat er meer voorstellen van vereenvoudigde aangifte werden verstuurd. Van de 825.000 extra voorstellen waren er 594.000 voorstellen voor online belastingaangiftes bij.

Door wle, rrln, jvh
AANGERADEN
Meest recent