Didier Reynders: “Een NAVO zonder de Verenigde Staten? Niet aan de orde”

Bron © BELGA

Foto: ISOPIX

Brussel -

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) blikt tevreden terug op de turbulente NAVO-top in Brussel. De militaire alliantie komt volgens de minister versterkt uit de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders, ondanks de assertieve en bij momenten vijandige stijl van de Amerikaanse president Trump. Die insinueerde dat een verhoging van defensie-uitgaven tot 4 procent nodig was en zou gedreigd hebben zich uit het verbond terug te trekken. “In de zaal heb ik dat dreigement niet gehoord”, aldus Reynders.

Reynders beklemtoont het belang van een bijkomende financiële inspanning, zodat België de NAVO-doelstelling haalt. Hij wijst op de belofte van de regering Michel om 9,4 miljard te investeren in straalvliegtuigen en ander militair materiaal. Maar de keuze van gevechtsvliegtuig of een deadline voor de beslissing, ligt nog niet vast. “Dat zal gebeuren de komende weken, maanden en jaren”.

Toch geeft Reynders aan dat Trump opmerkelijk assertief onderhandelt binnen het NAVO-verband. “Vooral op vlak van de financiële lasten. Over de invulling van de operaties was helemaal geen divergentie”, licht de minister toe. “Trump hanteert klare en duidelijke taal. Ik verkies dat boven een hypocriete aanpak.”

Trumps afstandelijke houding en kritische opmerkingen verzwakken volgens Reynders de NAVO niet. Europese partners kunnen nog steeds rekenen op Amerikaanse militaire bijstand. “Trump toonde bij zijn persconferentie een klaar en duidelijk engagement voor de NAVO. Dat is het belangrijkste.”

De minister wijst op de verdiepte samenwerking met landen als Irak, Jordanië en Tunesië en het donderdag beklonken engagement met Georgië en Oekraïne. Ook in Afghanistan wordt de samenwerking uitgediept.