Vrouw liet zich levend begraven, zodat ze voor de eeuwigheid haar man zou kunnen omarmen

Bron © Daily Mail, The Sun

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Archeologen hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan in een dorpje in het westen van Oekraïne. Daar vonden ze een graf van maar liefst 3.000 jaar oud waarin de menselijke resten lagen van een innig verstrengeld koppel. “De vrouw heeft zich wellicht levend laten begraven, zodat ze met haar geliefde in haar armen voor de eeuwigheid zou kunnen rusten”, verklaarde het team van professor Mykola Bandrivsky.

Met haar arm om zijn schouders en haar hoofd naar het zijne gericht ligt de vrouw vredig te rusten op het lichaam van de man. Dat zagen de archeologen, toen ze het eeuwenoude graf in Petrykiv voorzichtig onderzochten. De bronzen decoraties en talloze prehistorische potten zouden ze al bijna vergeten. Iedereen keek naar één ding: de laatste pose van het koppel uit de prehistorische bronstijd is er één vol liefde en genegenheid.

Unieke ligging

Na de eerste vertederende blikken, beseften de archeologen dat er iets speciaals aan de hand was met dit graf. Een forensische expert bevestigde hun vermoedens: het is fysiek niet mogelijk om het lichaam van een dode vrouw in zo’n liefdevolle positie te plaatsen als ze ook al dood was geweest. “Het ziet ernaar uit dat de vrouw zelf gekozen heeft om te sterven en begraven te worden met haar geliefde”, aldus professor Bandrivsky.

En die redenering is minder bizar dan het misschien lijkt. “Koppels uit de preshistorische Wysocko cultuur geloofden in de onsterfelijke ziel en de eeuwige liefde, ook over de dood heen”, verklaarde de professor, die onderzoek doet naar begrafenissen van liefhebbende koppels. “We hebben eerder al andere teder begraven koppels gevonden. Een man die de handen van een vrouw vasthoudt. De lippen van een echtgenoot die het voorhoofd van een vrouw raken. Eén van de twee die de andere omarmt. Ook dit duo past in de visie en het geloof van hun cultuur.”

Maar hoe dan?

Volgens Bandrivsky is de kans groot dat de vrouw gif dronk vlak voor ze bij haar recent gestorven man in het graf kroop. “Mijn team denkt dat de vrouw dit vrijwillig gedaan heeft, wellicht omdat ze niet wilde leven met een andere man. Ze gaf de voorkeur aan een dood met haar echtgenoot, want hun liefde zou de eeuwigheid toch overwinnen. En kijk maar, dat is gelukt.”

Door mrra
Meest recent