Renners excuseren zich voor slaapverwekkende etappe: “Voor ons is dit ook saai”

Vanendert (l.) en De Gendt zijn geen fan van lange, vlakke etappes. Foto: Photo News

Dylan Groenewegen spurtte namens LottoNL-Jumbo naar de zege in de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk. Lotto-Soudal zag André Greipel alweer een moeilijke spurt rijden. Onderweg had de rode brigade wel zijn werk opgeknapt, met hoofdrollen voor Jelle Vanendert en Thomas De Gendt. Die werden overigens niet warm van de langste etappe in deze Ronde van Frankrijk. “Dat is saai hé.”

Lees ook: Indrukwekkende Groenewegen overklast Gaviria en wint langste etappe in deze Tour met overmacht

Vanendert had de opdracht gekregen om de mee de eventuele vluchters onder controle te houden. “Maar dat was vandaag niet moeilijk. Het was er telkens maar eentje dat we moesten terughalen. En nadat Pichon gevat was, was het peloton al zo nerveus dat ik niet veel meer moest doen. De lead-out van Greipel? Daar heb ik niets van meegekregen, ik heb me op 9 kilometer van de meet laten uitzakken.”

Vroeg in de rit probeerde een groep van tien man weg te rijden, met daarbij onder meer Yves Lampaert en Thomas De Gendt. “Het begon een beetje als een grap, maar werd plots een serieuze aanvalspoging. LottoNL-Jumbo had echter niemand mee en begon er vol achter te rijden. Ik snap wel dat ze geen kopgroep van tien man met zulke sterke renners laten rijden.”

En wat vindt Vanendert nu van zo’n lange etappe in de Tour, die eigenlijk één lange aanloop is voor de spurt. “Bwa, saai hé”, klonk het kurkdroog. “Het is saai voor het publiek en saai voor ons. Maar het hoort er bij om iedereen een beetje moe te krijgen denk ik.”

De Gendt: “Veel was er niet aan vandaag”

Het waren bijna excuses van Vanendert voor de saaie etappe. En ploegmaat Thomas De Gendt sloot zich daarbij aan. “Het was een rare etappe. Er had niet veel man zin om aan te vallen met zo veel tegenwind en de spurtersploegen die jacht maken. Je weet dat je dan wordt gepakt.” Toch kregen we twee pogingen te zien. “Diene eerste had van mij heel de koers op kop mogen rijden hoor”, aldus een eveneens heel droge De Gendt. “Maar op een gegeven moment was er zijwind en werden er waaiers getrokken. Daardoor was zijn verhaal snel over. Zonder bergpunten en met maar één tussenspurt hebben zulke etappes weinig zin. De oplossing? Voor mij moeten er geen ritten bij zijn langer dan 200 kilometer. Vorig jaar hadden we er zo drie in de eerste week, nu maar één. Dat ik veel op kop reed? Ik moest mee de lead-out vooraan houden uit de wind houden, meer was er niet aan vandaag.”

Renners excuseren zich voor slaapverwekkende etappe: “Voor ons is dit ook saai”
Foto: Photo News

Greg Van Avermaet zal het worst wezen dat het een saaie etappe was. Hij pakte onderweg drie bonificatieseconden en zit steviger in de gele trui. “Die trui houden was het doel, de extra seconden zijn mooi meegenomen. Niemand deed echt mee, dus ik verspilde ook weinig energie. Het ziet er steeds mooier uit voor Roubaix.”

Renners excuseren zich voor slaapverwekkende etappe: “Voor ons is dit ook saai”
Foto: AFP
Door rahe
AANGERADEN