Serena Williams start als favoriete in tiende Wimbledon-finale: “De trauma’s zijn nog niet verwerkt”

Foto: REUTERS

23 Majors (and counting). Een prijzengeld van zo’n 92 miljoen dollar (and counting). Planetaire roem. En toch hoopt Serena Williams, die vandaag tegen Angelique Kerber in haar tiende Wimbledon-finale staat, dat dochterlief Olympia ver weg blijft van het tennisterrein. “Iedereen zal haar met mij vergelijken”, stelt de 36-jarige Amerikaanse.

Volg hier LIVE de vrouwenfinale tussen Serena Williams en Angelique Kerber!

Het recordvolume van 24 Grand Slams staat als sinds 1975 op naam van de Australische Margaret Court. Bij winst vanmiddag evenaart Serena Williams dat aantal. “Geen moment heb ik de voorbije veertien dagen daaraan gedacht. Gelukkig maar. Toen ik mikte op 18 Majors had ik mezelf onder een ongezonde druk gezet. Sindsdien wil ik niet meer aan limieten denken. En dat ik de finale gehaald heb, bezorgt me sowieso een enorme voldoening.”

Een jaar geleden zat ze thuis, hoogzwanger. Begin september beviel ze van Olympia, gevolgd door een reeks levensbedreigende complicaties. “Ik moet mezelf steeds herinneren aan hoe krankzinnig de voorbije tien maanden wel waren. Als ik, zoals deze week, pijn in mijn been voel, ga ik steeds uit van het ergste scenario. Dan vrees ik dat er een weer een bloedklonter opduikt. De trauma’s van toen zijn nog niet verwerkt, zeker omdat ik zo lang mogelijk wil leven om Olympia te beschermen. Dat mentale herstel vergt veel meer tijd dan mijn fysieke revalidatie.”

Royalty

Zou de Queen van all things green vandaag ook bezoek krijgen van échte adel? Het echtpaar Williams was op 19 mei jongstleden een van de gasten tijdens de Royal Wedding. Serena is behoorlijk close met de Duchess of Sussex, haar landgenote Meghan Markle die naar verluidt vandaag in de Royal Box zal opduiken. “We zijn al jarenlang vrienden, die mekaar door dik en dun gesteund hebben. Ze is al vaker op Wimbledon geweest om mij aan te moedigen. Of ik Wimbledon-royalty ben? (grijnst) Als zoiets zou bestaan, dan zou ik daar wel bijhoren ja. I have done pretty well here in the past. En toch voel ik me niet echt koninklijk hoor. Nederigheid is wat ik mijn dochter aanleer. We zijn allemaal mensen.”

Druk

Serena Williams als moeder, Venus Williams als tante: het ukje Olympia is omringd door sportieve grootheid. Venus heeft zich alvast aangeboden als toekomstige coach. “Maar mijn zus wil niet meer reizen, dus dat wordt moeilijk. Tennis vereist veel werk en overgave. En ik wil Olympia vooral niet onder druk zetten. Alle journalisten zullen Olympia met mij vergelijken en zeggen dat ze toch niet goed was als haar moeder. En dat wil ik haar besparen.”

Door Marc Vermeiren
  • AANGERADEN