Volkswagen heeft bijna alle wagens met sjoemelsoftware nagekeken

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft zich grotendeels aan zijn beloftes gehouden tegenover de Europese klanten die getroffen waren door het dieselschandaal. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd. De commissie betreurt wel dat VW een minimum aan inspanningen heeft gedaan.

“Volkswagen heeft zich grotendeels aan het actieplan gehouden, maar zijn houding tegenover de Europese consumenten blijft wat ik noem ‘kleingeestig’”, zei eurocommissaris voor Consumenten Vera Jourova maandag tijdens een persconferentie.

Volgens de Commissie is al 80 procent van de 8,5 miljoen wagens met sjoemelsoftware in de EU hersteld. Er zijn echter grote verschillen tussen de lidstaten: in Duitsland gaat het om 96 procent, in Roemenië om slechts 36 procent, aldus Jourova.

“De Europese Commissie en de (nationale) autoriteiten betreuren dat het bedrijf geen totale en duidelijke garantie heeft gegeven voor als er problemen zijn na de reparaties”, klinkt het nog. Toch is de commissie tevreden dat VW zich heeft geëngageerd om de software tot eind 2020 gratis te blijven herstellen.

VOOR ABONNEES