Minister Peeters werkt aan wetsvoorstel over ‘rosse muntjes’

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel -

“Maak het afronden van eindbedragen op het kassaticket wettelijk verplicht bij cash betalingen” reageert Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo, op het nieuws dat bij Carrefour een tekort aan de kleinste euromuntjes dreigt. Minister Peeters (CD&V) werkt aan een verplichte afronding van prijzen bij cash betalingen.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) werkt aan een wetsvoorstel voor een “verplichte afronding voor het cash betaalde gedeelte van de totaalsom” bij aankopen. Dat zegt woordvoerster Miet Deckers als reactie op de oproep van Unizo om het afronden tot op 5 eurocent te verplichten, zodat muntstukken van 1 en 2 eurocent niet meer gebruikt moeten worden.

De bedoeling is om het wetsvoorstel na het zomerreces naar het parlement te brengen, klinkt het. “Aangezien er een consensus is en Unizo, Comeos en UCM pleiten om de afronding van het cash betaalde gedeelte van de totaalsom te verplichten, zal de minister een wetsontwerp voorbereiden”, zegt Deckers.

Maandag berichtten de kranten van Sudpresse over een dreigend tekort aan munten van 1 en 2 eurocent in heel het land. Bankenfederatie Febelfin zegt op Twitter de oproep voor een wettelijke verplichting om af te ronden tot op 5 eurocent te steunen.

“Alleen wanneer die afrondingsregel consequent voor alle handelaars geldt, zal iedereen hem toepassen en verdwijnen de kleinste euromuntjes van 1 en 2 eurocent vanzelf uit omloop”, zegt Unizo in een persbericht. Sinds 2014 kunnen winkeliers vrijblijvend afronden.

“Toch blijven heel wat handelaars - groot en klein - aarzelen om de afronding van het kassaticket toe te passen”, aldus nog Unizo. “Winkeliers zijn op zich wel overtuigd, maar durven vaak niet. Ze willen mogelijke discussies daarover met hun klanten vermijden, stellen we op het terrein vast.”

Eerder pleitte ook NSZ al voor een verplichte afronding. In februari bleek dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) werkt aan een voorstel in die richting. Hij kan geen verplichte afronding opleggen, maar wil een overeenkomst sluiten met de sector.

AANGERADEN