In het hol van de leeuw: N-VA krijgt heel debat over zich heen op de Gentse Feesten

Veel volk op het podium voor een Gentse Feestendebat in concertzaal Miry: drie middenvelders en acht politieke partijen. En dan had nummer elf zichzelf nog uitgenodigd. Foto: DVH

Gent -

Vier uur politiek debat terwijl het buiten dertig graden is, ook dat zijn de Gentse Feesten. Onze man zat het politieke Gentse Feestendebat woensdag helemaal uit en zag dat N-VA de volle laag kreeg. “Ik verafschuw uw partij”, klonk het. Anneleen Van Bossuyt kreeg het hele panel over zich heen en moest het ondergaan.

Twee uur in een debat en maar een minuut of vier mogen spreken. Neen, het was woensdag voor N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt geen gezellige middag op de Gentse Feesten. In de eerste helft van het Gentse Feestendebat waar op ze samen met de andere politieke partijen was uitgenodigd, kreeg de N-VA’ster amper het woord.

Discutabel natuurlijk, zeker voor de grootste partij van het land. Zelfs Reza Moqadam kreeg meer spreektijd. De dierenarts uit Nieuw Gent had zichzelf uitgenodigd met zijn partij Spiegel en kroop ongevraagd het podium op om zich op een lege stoel te installeren. “Ik heb het recht hier te zijn.”

“Jullie vergiftigen ons”

N-VA kreeg de hele middag de volle laag. De partij stond samen met Open VLD al niet opgenomen in het officiële programma van het debat. En dan moesten de twee uur na de pauze nog volgen. “N-VA vergiftigt onze breinen.” “Jullie zetten mensen tegen elkaar op, dat is niet onschuldig.” “Jullie stoten mensen af door een totaal gebrek aan respect.” “Stop met dat racisme en opdelen in wij en zij.”

Van Bossuyt kreeg bijna het hele debatpanel over zich heen.

De Gentse Feestendebatten zijn al langer het hol van de leeuw voor N-VA. Vorige keer weigerde de partij iemand te sturen. De debatten staan bekend om hun linkse inslag. Vlaams Belang was niet welkom. Meryem Kacar van de nieuwe partij Be.One wel. Het kartel SP.A-Groen mocht zelfs twee mensen sturen.

De hoofdbrok was kritisch opgezet: een lang gesprek over hoe Gent de woningmarkt opnieuw onder controle moet krijgen. Het stadsbestuur kreeg forse kritiek. Daarna volgden diversiteit en participatie. Stevige kost voor een middagje op de Feesten.

Beledigend

Het leverde al bij al een respectvolle afwisseling met het zorgeloze feestvertier buiten. Maar het hek was na drieënhalf uur debat van de dam toen ­Dominique Willaert van Victoria Deluxe, een sociaalartistieke organisatie die met Gentse jongeren werkt, stevig uithaalde. Tegen Mathias De Clercq (Open VLD), met een strop om de hals op het podium, zei hij: “Mathias, als je hier in Gent een coalitie sluit met N-VA … Ik ga u het vuur aan de schenen leggen, hé makker.”

Vooral Anneleen Van Bossuyt moest het ontgelden. “Anneleen, ik respecteer u als persoon, maar ik verafschuw uw partij. N-VA maakt de samen­leving ziek. Jullie zijn Vlaams Belang geworden en geven het racisme in Vlaanderen wind in de zeilen. En links laat zich daardoor opjutten.” Luid applaus in de zaal. Het ene verwijt na het andere volgde.

Van Bossuyt moest het ondergaan. “Beledigend en niet correct”, klonk het. “Wij staan net voor een inclusieve samenleving, zonder vooroordelen en met gedeelde waarden.” Geroep uit het publiek. Neen, het pakte niet. De Feestendebatten blijven moeilijk terrein voor N-VA. Afwachten of dat na twee verkiezingen volgend jaar is veranderd.

Door bert staes
VOOR ABONNEES