Katie Archibald wint proloog 5de BeNe Ladies Tour in Oosterhout

Foto: Photo News

De toppers, in grote getale aanwezig in de 5de editie van de BeNe Ladies Tour, tekenden meteen present in de proloog in een zwoel Oosterhout. De Schotse Katie Archibald (24, Wiggle-High5) realiseerde de besttijd voor de Nederlandse thuisrijder Marianne Vos en de Deense Pernille Mathiesen, de beste jongere.

Marianne Vos had lange tijd de scherpste tijd (4.53.53.), maar die werd door Archibald (4.42.36.), een specialiste met veel pistetitels op de teller, van de tabellen geveegd. Jolien D’hoore eindigde knap vierde in een tijd van 4.55.53.

LEES OOK. BeNe Ladies Tour vertrokken: dames op teenslippers en in jeansshort, de zwangere renster en de Leading Lady (N+)

“Dit is mooi”, glunderde Archibald. “Zo een korte tijdrit ligt me. Als achtervolger werk ik vaak korte chronoritten af. Wat de passage door de Vlaamse Ardenne me brengt, weet ik niet. Nooit eerder reed ik een wegwedstrijd in België. Ik reed wel in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx. In mijn land reed ik een koers over onverharde wegen, maar morgen wordt het andere koek. Gelukkig kan ik op ervaren ploegmakkers rekenen. Die maken me wel wegwijs.”

Jolien D’hoore ging diep, heel diep. “Giro-benen”, zuchtte Jolien. “Ik voelde meteen dat het niet ronddraaide. Ik had altijd het gevoel dat ik een tand te groot reed. Verliezen van Archibald is geen schande. Dat is een specialiste, zij trainde veel op de piste en heeft snelheid in de benen. Ik heb het lange klimwerk in de Giro als handicap. Ik zat met een stel trage benen. De eindzege kan nog altijd. Iedere rit heeft een ander verhaal. Deze in mijn thuishaven Merelbeke zeker. De achterstand op Archibald blijft speelbaar”, voegde D’hoore er aan toe. “Last van het recent gebroken sleutelbeen heb ik niet meer. De enkel speelt wel op en is opnieuw gezwollen.”

D’hoore trekt na de BeNe Ladies Tour naar Glasgow voor het EK op de piste. “Met Lotte Kopecky rijd ik de ploegkoers. Aan individuele nummers neem ik niet deel.”

Vandaag serveert men twee keer de kasseien van de Lange Munte en de Rekel -en Molenberg. De finish in het centrum van Merelbeke ligt op een lichthellende aankomst. “Spek voor mijn bek”, knipoogde D’hoore.

Door fdg