Niemand wil bedrijfswagen inruilen voor cash: amper 23 man gaat in op voorstel

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Brussel -

Hr-dienstenbedrijf SD Worx telt tot dusver amper 23 werknemers, uit 22 bedrijven, die hun bedrijfswagen ingeruild hebben voor een cashvergoeding. Dat schrijft De Tijd vrijdag. SD Worx begeleidt bijna 24.000 bedrijven met meer dan 500.000 werknemers met een bedrijfswagen.

Een bedrijfswagen inruilen voor een licht belaste vergoeding in cash, met die maatregel wil de federale regering de files terugdringen. Maar twee maanden na de invoering lokt de ‘cash for car’-regeling dus allesbehalve een stormloop uit. “Voorlopig hebben 23 werknemers van 22 bedrijven hun bedrijfswagen ingeruild voor een cashvergoeding”, zegt Veerle Janssens van SD Worx in De Tijd.

Bij concurrent Acerta, die 40.000 bedrijven in portefeuille heeft, klinkt hetzelfde verhaal. “We stellen vast dat de interesse heel erg mager is”, zegt directeur Dirk Wijns in de krant. “We krijgen heel weinig vragen van bedrijven over cash for car. Het aantal dossiers waarin het systeem wordt gebruikt, kunnen we op twee handen tellen. We worden absoluut niet overdonderd.”

SP.A: “Natuurlijk werkt cash for cars niet”

SP.A vindt het vanzelfsprekend dat de regeling “cash for cars” niet werkt, omdat er wordt geprobeerd een fiscaal probleem op te lossen met een ingreep op mobiliteitsvlak. Dat zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke. “Een forse verlaging van de lasten op arbeid zal ertoe leiden dat er geen fiscale vluchtwegen meer moeten worden gezocht in de vorm van bedrijfswagens of mobiliteitsbudgetten. Inkomsten uit vermogen moeten op dezelfde manier worden belast als inkomsten uit werk.”

Daarnaast is er een mobiliteitsbeleid nodig dat autobezit voor zo veel mogelijk mensen overbodig maakt. SP.A laakt dat er wordt bespaard op het spoor en op De Lijn, terwijl er wel miljoenen worden uitgetrokken om nieuwe spitsstroken aan te leggen.