Marianne Vos klopt Lotte Kopecky in Merelbeke en neemt leiderstrui over

Vos juicht Foto: Marc Van Hecke

Marianne Vos, vorig jaar winnaar van de BeNe Ladies Tour, schreef de tweede rit van de 5de editie op haar naam. In Merelbeke klopte ze Lotte Kopecky en de Sloveense Eugenia Bujak in de spurt. Vos neemt de blauwe leiderstrui over van de Schotse Katie Archibald. Morgen trekt de karavaan naar Sint-Laureins waar er een dubbele opdracht wacht. Zondag geeft de vierdaagse zijn geheimen prijs in Zelzate.

De eerste grote ronde doorheen de Vlaamse Ardennen baarde een muis. Belgisch kampioene Annelies Dom en de Italiaanse Ana Trevisi wipten op de Rekelberg weg van de rest en diepten een voorsprong uit van 30”. In een latere fase, het gegroepeerde peloton stond voor een gesloten overweg, trok de Sloveense Eugenia Bujak, gisteren in Oosterhout achtste in de proloog, ten aanval. De koploper diepte een voorsprong uit van 1’. Na de tweede bonificatiespurt, de eerste werd gewonnen door Vos voor Kopecky en Archibald, zetten Lotte Kopecky en Marianne Vos een tegenaanval op.

Marianne Vos klopt Lotte Kopecky in Merelbeke en neemt leiderstrui over
Marianne Vos Foto: Marc Van Hecke

“Hectisch en gevaarlijk . Het was lang droog en dus werd het wegdek spiegelglad. De voorsprong bleef klein en dus was het link. We zijn tot de laatste kilometer vol blijven rijden. In de spurt wou ik niet te vroeg aanzetten omdat ik Kopecky vreesde in de spurt. Of ik nu een optie nam op de eindzege? Nee, wel op heel vermoeide benen na een best wel lastige rit”, vertelde de altijd vriendelijke Vos.

Archibald

Archibald moet de leiderstrui inleveren, maar bleef lachen. “Om echt te genieten van de beklimmingen en de kasseien in de Vlaamse Ardennen zal ik eens moeten terugkeren”, liet de Schotse optekenen.

De zeer bedrijvige Lotte Kopecky strandde op de dichtste ereplaats. “Te laat de spurt ingezet”, sakkerde de renster van Lotto-Soudal. “We geraakten nooit echt uit de greep van het peloton, maar toch bleven we er in geloven. Verliezen van Marianne Vos is geen schande.”

Kopecky

Kopecky is in de aanloop naar het EK op de piste in Glasgow op dreef. “Ik zal er de ploegkoers rijden met Jolien en ook de ploegenachtervolging en het omnium. Dit is een deugddoende prestatie.”

Jolien D’hoore, die voor eigen volk op de steun van heel veel supporters kon rekenen, deed niet mee voor de prijzen. “Ik ben niet meer fris na de Giro. Dat voorspelt weinig goed voor de tijdrit van morgen. In de aanloop naar de spurt was er een gekwak van jewelste. Respect is er niet meer”, zuchtte Jolien.

Vos begint als leider aan de wegrit in Sint-Laureins voor Archibald, Kopecky, Bujak en Mathiesen.

Door fdg