NBA-ster verandert van club en krijgt 28 miljoen… om niet te spelen: hoe is dat in godsnaam mogelijk?

Carmelo Anthony. Foto: AP

In het voetbal is de transfermarkt in volle gang, maar hetzelfde geldt voor de NBA. Denk maar aan LeBron James die naar de LA Lakers trok, Kawhi Leonard die voor Toronto gaat spelen en DeMarcus Cousins die voor Golden State tekende. Ondertussen werd Carmelo Anthony van Oklahoma City naar Atlanta gestuurd, maar daar zien ze de generatiegenoot van LeBron niet graag komen.

Voor wie niet meteen thuis is in de wondere wereld van de NBA zal Carmelo Anthony niet altijd een belletje doen rinkelen. Onterecht, want ‘Melo’ is al zijn hele carrière een ster van formaat. Hij werd in 2003 als derde gekozen door Denver in de draft, toen LeBron als eerste naar Cleveland trok. Na acht seizoenen trok Anthony naar New York en vorige zomer tekende hij bij de Oklahoma City Thunder van MVP Russell Westbrook.

Anthony staat al jaren bekend als een van de beste puntenmakers in de NBA. Vooral als er gescoord moet worden op het einde van wedstrijden werd er vaak op ‘Melo’ gerekend. Maar bij de Thunder liep het mis. Anthony scoorde amper zestien punten per wedstrijd en raakte slechts 40 procent van zijn schoten. Allebei laagtepunten in zijn carrière. En defensief was hij nooit echt sterk. ‘Melo’ schopte het echter tien keer tot All-Star en drie keer tot olympisch kampioen met de VS.

NBA-ster verandert van club en krijgt 28 miljoen… om niet te spelen: hoe is dat in godsnaam mogelijk?
‘Melo’ bij Team USA. Foto: EPA

28 miljoen

Een verlengd verblijf in Oklahoma City zat er echter niet in voor Anthony. Met Westbrook en Paul George lopen daar namelijk al twee sterren rond. De Thunder stuurden hem dan ook richting Atlanta in een deal waar ook Philadelphia bij betrokken werd. De Thunder kregen Dennis Schröder en Timothé Luwawu-Cabarrot terug voor ‘Melo’, Atlanta kreeg ook Justin Anderson en Philly landde Mike Muscala.

Iedereen blij? Ja en nee. De Atlanta Hawks zijn gelukkig dat ze af zijn van Schröder, hun Duitse point guard. Die zou de komende drie seizoenen 47 miljoen dollar kosten en dat vonden de Hawks te veel nadat ze spelverdeler Trae Young (een light-versie van Stephen Curry) kozen in de draft. Ze krijgen ook een talentrijke speler met Anderson en een toekomstige draftkeuze.

Maar de komst van Anthony en zijn contract ter waarde van 27,9 miljoen moesten ze daarvoor wel slikken. De Hawks zijn een jong team en willen eigenlijk vooral hun ‘young guns’ ontwikkelen (lees: niet al te veel winnen). Anthony past niet in dat plaatje en dus werd er beslist om de 34-jarige ster uit te kopen. Geld dat ze hebben en toch niet gingen spenderen aan andere spelers.

In essentie betekent dit dat Anthony bijna 28 miljoen krijgt om niet voor de Hawks te spelen. Een win-win voor ’Melo’, want nu kan hij kiezen voor welk team hij wil spelen. De LA Lakers van LeBron of de Houston Rockets van James Harden? Beiden zijn alvast opties deze zomer.

Door vtvn
    Meest recent