Lorena Wiebes klopt Jolien D’hoore in BeNe Ladies Tour, Marianne Vos blijft leidster

Foto: Marc Van Hecke

Het wil maar niet lukken voor Jolien D’hoore in de 5de editie van de BeNe Ladies Tour. In Sint-Laureins werd D’hoore, gisteren zesde voor eigen volk, geklopt door de Nederlandse Lorena Wiebes, in Merelbeke ook al winnares van de pelotonspurt voor de vierde plaats. De Amerikaanse Emma White eindigde derde. De Nederlandse Marianne Vos behoudt de blauwe leiderstrui. De Duitse Lisa Klein neemt de witte leiderstrui van beste jongere over van Pernille Mathiesen. De Sloveense Eugenia Bujak, die de rush won voor Klein en Katie Archibald, is leider in het rushesklassement.

De kasseien van de Casteleynstraat en de Kloosterstraat zorgden er voor dat het peloton uit elkaar spatte en er een ruime kopgroep werd gevormd. Een zware valpartij, Kelly Kalm werd afgevoerd, zorgde er voor dat de wedstrijd werd geneutraliseerd. De Nederlandse Moniek Tenniglo probeerde een pelotonspurt te vermijden, maar slaagde niet in haar opzet. “Nerveus, even hectisch als gisteren In Merelbeke”, zuchtte D’hoore. “Er zit niets op, maar ik doe mijn best. Puur op gevoel heb ik gespurt, maar ik was niet goed genoeg om Wiebes te kloppen. Of de benen beter aanvoelden? Nee, zeker niet. Ik heb nood aan rust. Tegen de tijdrit van vanavond zie ik echt op.”

Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) is niet de eerste de beste. Het 19-jarige rastalent, Nederlandse kampioene bij de junioren, won in haar debuutjaar bij de elite al de Marianne Vos Classic, de Omloop van de Ijsseldelta en de GP Sofie Goos. “Dat ik in Merelbeke de pelotonspurt won, zorgde voor vertrouwen”, glunderde Lorena, die gegeerd is op de transfermarkt, maar verlengde bij Parkhotel Valkenburg omdat ze denkt daar meer kansen te krijgen. “Dit is mooi, maar morgen heb ik in Zelzate opnieuw kansen.”

Marianne Vos boet een seconde van haar voorsprong in en heeft nu een voorsprong van 5” op Archibald. Eugenia Bujak (9”), Lotte Kopecky (10”) en Jolien D’hoore (16”) behouden kansen op het podium.

Vanavond om 17.30 uur rijdt in Sint-Laureins de eerste renner het startplatform af voor een tijdrit over 10,1km. Vorig jaar won Vos de chronorit in de palinggemeente voor Tenniglo en Edmondson.

Door fdg
AANGERADEN