Allereerste proefbuisbaby onthult het gruwelijke pakket dat haar ouders na haar geboorte kregen

© BELGAIMAGE

Veertig jaar geleden kwam de eerste proefbuisbaby ter wereld: Louise Brown. En hoewel IVF ondertussen goed ingeburgerd is, stootte het toen nog op protest, vooral van religieuze leiders. Zij hadden het over ‘Frankenbaby’s’ en veroordeelden de procedure die ondertussen het leven schonk aan ongeveer acht miljoen baby’s. Louise onthult nu hoe moeilijk die dagen waren voor haar ouders.

nkdr

Haar ouders moesten er heel wat voor verduren, maar in juli 1978 kwam hun kleine Louise Brown ter wereld. Ze was de eerste proefbuisbaby, en dat stootte heel wat mensen, beïnvloed door religieuze leiders, voor de borst.

Louise sprak afgelopen weekend op een herdenking voor de vrouw die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van IVF. Embryologe Jean Purdy wordt vaak vergeten terwijl haar collega’s Patrick Steptoe en fysioloog Robert Edwards doorgaans alle eer krijgen voor de ontwikkeling van IVF.

Op die herdenking vertelde Louise over de vreemde en soms gruwelijke post die haar ouders kregen na haar geboorte. Op een bepaald kregen ze zelfs een proefbuisje toegestuurd met daarin een foetus en nepbloed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten