Twee top-10 plaatsen op de Youth Sailing World Championships

Thomas Broucke hoopt in de sporen van Sigrid Rondelez te surfen. Foto: WorldSailingImages/JanEdney

Henri Demesmaeker-Frederique Van Eupen in de Nacra 15-klasse van het zeilen en Thomas Broucke in de RS:X Boys-klasse van het windsurfen boekten knappe resultaten op de jeugdwereldkampioenschappen.

Op de jeugdwereldkampioenschappen zeilen in Corpus Christi.(USA) eindigde Henri Demesmaeker (RBSC Duinbergen) met Frédérique Van Eupen in de Nacra 15-klasse op de vijfde plaats. De Nacra 15 is de aanloopboot van de grotere en Olympische Nacra 17.

Dit team begon sterk aan hun kampioenschap. Ze sloten de eerste twee dagen af met een derde plaats in de tussenstand. Nadat ze hun derde race door een kapseis niet finishten en gediskwalificeerd werden in hun zesde race, zakten ze op de derde dag terug naar de tiende stek. Maar de dagen erna bleven ze knokken en wonnen ze twee races op rij. Dag na dag stegen ze opnieuw in de rangschikking. Uiteindelijk zeilden ze op de slotdag de top-vijf binnen. Het Argentijnse duo Teresa Romairone-Dante Cittadini behaalde het goud..

Op de jeugdwereldkampioenschappen in het Amerikaanse Corpus Christi eindigde Thomas Broucke (VVW Inside Outside Oostende) op de negende plaats in de windsurfklasse RS:X Boys. Dat is de klasse met de Olympische windsurfplank. Thomas Broucke begon zijn WK nog met een dertiende plaats maar hij bleef zichzelf overtreffen en surfte zich vanaf de derde dag de top-tien binnen. Zijn negende plaats in de eindstand is een supergoed resultaat. Het is heel lang geleden dat er nog een Belg in de top-tien van een jeugdwereldkampioenschap windsurfen eindigde. Sinds Sigrid Rondelez, ruim 15 jaar geleden, ws er geen Belg meer met Olympische ambities. De weg die Thomas tot op heden uitzette, realiseerde hij vooral via zijn vader die trainer is in VVW Inside Outside Oostende en het jeugdsurfen behartigt. VVW Inside Outside Oostende is zowat de enige club in Vlaanderen die bezig is het windsurfen structureel te ondersteunen. De federatie geeft pas sinds een jaar ondersteunng. Goud op dit WK was voor de Amerikaan Geronimo Nores.

Bij de Laser Radial Boys eindigde Thijs Peels op de 38ste plaats. De Nieuw-Zeelander Josh Armit is wereldkampioen.

Door rpo
    Meest recent