Amerikaans leger berekent exact hoeveel en wanneer je koffie moet drinken om alert te blijven

Bron © Wall Street Journal - Daily Mail

Foto: ss

Het Amerikaanse leger werkt aan een algoritme dat je te allen tijde moet kunnen vertellen hoeveel cafeïne je nog moet verbruiken voor een optimale alertheid. De methode is ontwikkeld voor soldaten die te weinig slaap krijgen, maar ook de gemiddelde mens zal er straks de vruchten van kunnen plukken.

Koffie maken is altijd al een kunst geweest, maar binnenkort wordt koffie drinken nog een wetenschap ook. Het Amerikaanse leger werkt namelijk aan een algoritme dat aan de hand van de hoeveelheid slaap die je gehad hebt en je gewoonlijke niveau van alertheid kan bepalen hoeveel milligram cafeïne je nog moet consumeren om ‘optimaal alert’ te zijn.

Zo’n 40% van de Amerikaanse soldaten - en wellicht 90% van de Gentenaren in de afgelopen twee weken - slaapt minder dan vijf uur per nacht. Beduidend minder dan de aanbevolen acht uur. Voor soldaten met slaaptekort bestaat er momenteel een richtlijn om 200 milligram cafeïne te consumeren wanneer ze opstaan en vier uur later nog eens 200 milligram. Ter illustratie: een gemiddeld kopje koffie bevat zo’n 100 milligram cafeïne.

Voor soldaten die nachtshiften draaien geldt de regel dat ze twee koppen koffie mogen drinken aan het begin van hun shift. Wie enkele dagen zonder slaap moet, wordt aangeraden om zowel om middernacht, 4 uur en 8 uur ’s ochtends 200 milligram cafeïne te nemen.

Richtlijnen nog te vaag

Het algoritme dat het leger nu ontwikkelt, moet de bestaande richtlijnen verfijnen. Zo is het perfect mogelijk om een soldaat die anders goed uitgerust is maar één nacht minder dan vijf uur geslapen heeft, met 100 milligram cafeïne even alert te maken als wanneer hij acht uur geslapen had. “We gaan duizenden combinaties van wanneer en hoeveel cafeïne simuleren”, aldus hoofdonderzoeker Jaques Reifman. “En dan kiezen we de beste oplossing.”

Het algoritme is momenteel nog niet publiek, maar het leger is van plan om een app te lanceren waarmee je zelf makkelijk je cafeïne-behoefte kan meten.

Door nkdr
VOOR ABONNEES